logo F1online.sk

Katar by mohol vytvoriť trojičku s Džiddou a Abú Zabí

Losail International Circuit Katar
© Losail International Circuit
Ladislav Király
Ladislav Király28. 7. 2021

Pred niekoľkými dňami sme vás už informovali o tom, že záujem o miesto v kalendári má aj Katar. Predstavitelia tohto štátu detailne pozorujú vývoj týkajúci sa globálnej pandémie a tušia, že sa im podarí uchmatnúť nejaký flek. Dejiskom pretekov by mal byť okruh Losail.

Informáciu už prinieslo viacero zdrojov, medzi nimi napríklad aj Auto Motor und Sport. Ďalšie zákulisné novinky teraz pridal dobre informovaný novinár Joe Saward, podľa ktorého má Katar nahradiť Austráliu a v závere sezóny vytvoriť trojicu pretekov so Saudskou Arábiou a Abú Zabí.

Súčasný problém je v tom, že Katar a Spojené Arabské Emiráty (Abú Zabí) sú aktuálne na červenom zozname Veľkej Británie, kde sídli drvivá väčšina tímov F1. Saudská Arábia na ňom nie je, takže najlepšie by to bolo vyriešiť tak, aby sa posledné preteky konali práve tam, teda v Džidde.

Situácia vyzerá tak, že ak Brit navštívi krajinu z červeného zoznamu, čaká ho desaťdňová karanténa. Po pretekoch na okruhoch Losail či Abú Zabí by sa teda zamestnanci tímov nemohli vrátiť domov. Na druhej strane by však odtiaľ mohli zamieriť do Saudskej Arábie, kde by absolvovali veľkú cenu a prečkali veľkú časť z desiatich dní.

Vyzerá to tak, že toto trio veľkých cien by malo mať termíny 28. november – 5. december – 12. december. Ak by naďalej platili rovnaké opatrenia, ako v súčasnosti a posledné preteky by sa konali v Katare alebo Abú Zabí, tak by mali Briti problém stihnúť Vianoce. V tejto chvíli je však ťažké predpovedať, aká bude situácia v danom období.

Vyskladanie celého kalendára však tak či tak nebude jednoduché, pretože na červenom zozname sú aktuálne napríklad aj Brazília a Turecko. Z Turecka by cirkus mohol mieriť do Japonska, kde by Briti prečkali karanténu, ale po Brazílii je zatiaľ voľno, čo teda nie je ideálne.

Ale späť ku Kataru: táto krajina hostí preteky MotoGP od roku 2004 a v roku 2008 hostila aj prvé podujatie MotoGP pod umelým osvetlením. Medzitým získala aj právo na organizovanie mnohých ďalších prestížnych športových podujatí, pričom tým doposiaľ najväčším budú futbalové MS 2022. Formula 1 by sa do zbierky určite hodila.