logo F1online.sk

Brawn: F1 je pripravená upraviť pravidlá pre rok 2022

Ross Brawn
© motorsportmagazine.com
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko21. 7. 2021

Medzery v pravidlách či ich mierne obchdázanie nie je výnimkou ani v aktuálnej sezóne. Ross Brawn ako popredný predstaviteľ série F1 vyhlásil, že vylepšenie pravidiel nie je nereálne, ak tímy splnia ciele týchto pravidiel.

„Naše auto takto nevyzerá,“ svorne vyhlásilo hneď niekoľko tímov po predstavení makety monopostu určeného pre rok 2022. To môže zmierniť obavy niektorých fanúšikov, že nové pravidlá nám vytvoria prakticky identické monoposty s minimálnymi odlišnosťami.

Ross Brawn ako popredný predstaviteľ série Formuly 1 hovorí, že F1 sa nebude báť „veci vylepšiť,“ ak tímy „nájdu kompromis“ v cieľoch nových pravidiel.

„Budeme však monitorovať, čo tímy urobia, a začleníme to do nášho modelu, aby sme sa ubezpečili, že neurobíme kompromis v žiadnom z našich cieľov,“ povedal Brawn pre The Race.

Brawn zdôrazňoval ochotu Formuly 1 doladiť tieto predpisy tak, aby dosiahli svoje nové ciele, a odhalil, že F1 ponúkla väčšiu flexibilitu už od počiatočného návrhu pravidiel.

„Súčasťou spätnej väzby od tímov k pôvodným návrhom bolo, že nemáme dostatok príležitostí na získanie výkonnostnej výhody,“ uviedol Brawn.

„V dôsledku toho sme otvorili niekoľko oblastí. Pat (Symonds), Jason (Somerville) a Nikolas (Tombazis) sa veľmi podrobne pozreli na to, čo by sme tam mohli urobiť, a vo výsledku to trochu otvorili,“ pokračoval 66-ročný Brit.

„Takže, áno, ak to prinesie trochu vizuálnej variácie, je to povzbudivé. Ale ak to ohrozí naše ciele, doladíme veci tak, aby tieto ciele neboli ohrozené,“ uzavrel Brawn.