logo F1online.sk

Verstappena vystrašili horiace brzdy: Aspoň si fanúšikovia urobili dobré fotky

Max Verstappen
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 7. 2021

Max Verstappen sa v sobotu dokázal revanšovať za piatkovú kvalifikačnú prehru. Svoj náskok v šampionáte tak zvýšil o jeden bodík, ktorého zisk však nebol úplne jednoduchý. Pilot Red Bullu zaň vďačí hlavne skvelému štartu.

Holanďan sa dokonale odpichol z druhého miesta na štarte a v prvej zákrute už jasne viedol. Jeho štart sa podobal tomu Lewisa Hamiltona z Baku, ktorému vtedy tiež doslova horeli predné brzdy. Posunúť brzdný balans dopredu, nahriať brzdy, tie následne zahrejú pneumatiky, to je klasický spôsob prípravy v zahrievacom kole. Max to však možno aj trochu prehnal, keďže mu na štarte z predných bŕzd vyšľahli plamene.

„Vyvolalo to vo mne veľké obavy,“ priznal po skončení šprintu Verstappen. „Trochu ohňa je okej, ale tento bol dosť veľký. Nervózne som sledoval spätné zrkadlá a dúfal, že chlapci vzadu pridajú a zoradia sa na štart čo najrýchlejšie.“

„Potom som si v nájazde do tretej zákruty nebol úplne istý, či moje brzdy budú fungovať. Našťastie som ich však príliš nezničil. Myslím však, že som videl niektorých fanúšikov fotografovať, keď z bŕzd vyšľahli plamene, tak aspoň majú pár dobrých záberov,“ usmial sa holandský pretekár.

V prvom kole sa medzi ním a Lewisom Hamiltonom strhla tvrdá bitka, z ktorej vyšiel víťazne líder šampionátu. Potom už skrátka nebolo v silách Mercedesu priebeh šprintu zvrátiť.

„Zdá sa, že sme celkom rýchli v zákrutách, oni sú naopak tento víkend rýchli na rovinkách. Mali sme len jeden voľný tréning a potom už nebolo dovolené robiť zmeny. Môže sa stať, že nastavenie netrafíte úplne správne a potom to na rovinkách nie je úplne ono. Takže nám to na rovinkách príliš nejde,“ hovorí Verstappen.

„Musíme teda stratený čas získať späť v zákrutách. Avšak v takýchto pretekoch, kedy na to môžete tlačiť viac, bolo naše tempo dobré. S jedným alebo dvoma zastávkami v boxoch to bude v nedeľu dobrá bitka,“ povedal Verstappen, ktorému sa veľmi nepáči, ako je nastavené pravidlo parc fermé tento víkend.

„Podľa mňa sa na to musíme pozrieť. Absolvovať druhý voľný tréning bez možnosti robiť na aute zmeny, je podľa mňa trochu chyba. Ak sa tento formát ponechá aj do ďalších šprintov, tak to bude aj o šťastí, keďže musíte trafiť nastavenie len po jednom voľnom tréningu. Niekedy to samozrejme môže hrať v náš prospech, ale tento víkend to nie je ten prípad,“ dodal Max.

Súvisiace články