logo F1online.sk

Ricciarda mrzí premárnená príležitosť: Mal som byť štvrtý

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl16. 7. 2021

Len dve tisíciny delili Daniela Ricciarda od toho, aby prvýkrát od mája a podujatia v Španielsku zdolal v kvalifikácii tímového kolegu Landa Norrisa. Možno aj preto bol Austrálčan trochu frustrovaný.

Daniel Ricciardo dal zabudnúť na dve kvalifikácie na Red Bull Ringu, v ktorých ani neprenikol do TOP10. Celý čas bol veľmi blízko Landovi Norrisovi a do kvalifikačného šprintu vyštartuje zo siedmeho miesta. Austrálčana však mrzela nielen tesná interná prehra, ale aj to, že ho od štvrtého Charlesa Leclerca delilo len 0,082 sekundy.

„Mám zmiešané pocity. V poslednom pokuse som mal dobrú rýchlosť a dobrý pocit. Nejaký čas som ešte mohol získať. Keď vidím, ako bolo štvrté miesto blízko…“ povzdychol si Daniel Ricciardo, ktorý však po veľmi dlhom čase stíhal tempu Landa Norrisa, čo mu do ďalšieho priebehu víkendu môže dodávať optimizmus.

„Celkovo máme za sebou vskutku pozitívny deň. Nemôžem si však pomôcť, cítim sa frustrovaný, keďže štvrté miesto bolo tak blízko. Keď ste na konci balíka s tesnými rozostupmi, tak vás to bolí ešte viac. V každom prípade, zaznamenal som progres, čo je výborné. Oproti dvom predchádzajúcim kvalifikáciám je siedme miesto skvelé, no stále to vnímam ako premárnenú príležitosť,“ pokračoval skúsený Austrálčan, ktorý sa teší na kvalifikačný šprint.

„Verím, že budem mať dobrý štart, získam nejaké pozície a dostanem sa na štvrté miesto, kde sme podľa mňa mali byť už po dnešku. Taký je plán. Samozrejme, musím mať na pamäti, že hlavné body sa rozdávajú v nedeľu. Nechcete si pokaziť preteky niečím hlúpym. Na druhej strane, kvalifikačný šprint vnímam ako príležitosť štartovať v nedeľu na lepšej pozícii. Som nadšený z tohto formátu, je zábavné ísť po jednom tréningu priamo do kvalifikácie.“

Lando Norris bol naopak príjemne prekvapený. Najprv síce takmer prerušil svoju sériu účastí v Q3, keď bol v Q2 veľmi blízko vypadnutiu, no nakoniec z toho bolo slušné šieste miesto.

„Nemám za sebou najľahší deň. Nový formát však považujem za dobrú výzvu. Cítim, že sme dnes dosiahli to najlepšie, na čo sme mali. Zdalo sa mi, že som počas celej kvalifikácii trochu strácal na Daniela, no v Q3 som všetko dokázal poskladať dokopy,“ vyhlásil Lando Norris.

Zdá sa, že McLaren si to na Silverstone rozdá v súboji o „tretiu silu“ s konkurenčným Ferrari. „Pre nás to bolo náročné aj kvôli vetru. Som trochu prekvapený zo šiesteho miesta, a som s ním veľmi spokojný. Z pohľadu nastavenia sme museli prijať viacero riskantných rozhodnutí. Nemyslím si, že sme mohli skončiť lepšie než na šiestom mieste,“ doplnil mladý Brit.

Uvidíme, ako sa tradičný britský tím postaví ku kvalifikačnému šprintu. Norrisovi ani Ricciardovi by v nedeľu zrejme vôbec nevadilo, ak by vyštartovali zo šiestej a siedmej priečky. „Zaujímavý piatok! Tréning bol intenzívny, ale prešli sme si naším programom a boli sme pripravení na kvalifikáciu. Viacero tímov predvádzalo dobré časy na kolo, bolo to veľmi nabité. Dokázali sme sa dostať do Q3 s obomi autami, pričom Lando a Daniel jazdili veľmi dobre. Sme spokojní s našimi pozíciami. Je to len prvý krok na začiatku dlhého víkendu, v každom prípade, tešíme sa na šprint a preteky,“ uviedol pretekový riaditeľ tímu Andrea Stella.