logo F1online.sk

V ohrození i ďalšie podujatia. Je 23 pretekov vôbec dosiahnuteľných?

Mexiko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 7. 2021

Európa si v súčasnosti užíva slniečko a „prázdniny“ od globálnej pandémie. Tá však naďalej hrozí treťou vlnou, ktorá ohrozuje všetky športové podujatia, Formulu 1 nevynímajúc. Nedávno sme prišli o Veľkú cenu Austrálie. Zatiaľ za ňu náhradu nemáme, z kalendára pritom stále môžu vypadnúť aj ďalší.

Nič nie je isté ani v japonskej Suzuke. „Krajina vychádzajúceho slnka“ síce bude čoskoro hostiť letnú olympiádu, avšak bez čo i len minimálneho počtu fanúšikov na tribúnach. Vznikla tiež mohutná občianska iniciatíva, ktorá konanie hier považuje za obrovské riziko pre verejné zdravie. Je preto vysoko pravdepodobné, že Veľká cena Japonska, ktorá sa má konať 10. októbra, sa uskutoční pred prázdnymi tribúnami.

Podľa talianskeho Motorsportu budú mať promotéri možnosť podujatie zrušiť v prípade, že naňho nebudú môcť zavítať fanúšikovia. Definitívne by sa pritom malo rozhodnúť najneskôr jeden týždeň po Veľkej cene Maďarska. Nezabúdajme tiež, že jesenný program bude pre tímy veľmi nabitý, keďže ich za jedenásť týždňov čaká hneď deväť veľkých cien, čo je absolútne šialená záťaž na personál.

Ďalšie zdroje naznačujú, že konanie veľkých cien Mexika 31. októbra a Brazílie 7. novembra je taktiež nepravdepodobné. Tým pádom by sme s Austráliou a Japonskom prišli o hneď štyri podujatia. Liberty Media na čele so Stefanom Domenicalim pritom stále myslia na pôvodne plánovaných 23 veľkých cien. Bude to však vôbec dosiahnuteľné?

Nahradiť Mexiko by mohli druhé preteky v Austine, čo je logická a zrejme aj reálna alternatíva. V každom prípade však usporiadanie pretekov v Európe na prelome októbra a novembra bude takmer nemožné. Zaskočiť však môžu na Blízkom východe, kam sa cirkus Formuly 1 beztak na záver roka odoberie. Druhé preteky na “vonkajšom ovále” v Bahrajne by mnohí určite privítali.