logo F1online.sk

Bottas mal v závere gumy na odpis: Bolo to ako na rely v Laponsku

Valtteri Bottas v boxoch
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 6. 2021

Valtteri Bottas na nedeľnej Veľkej cene Štajerska zubami-nechtami ubránil svoju tretiu priečku pred Sergiom Pérezom, ktorý sa naňho v samom závere na čerstvejších pneumatikách dotiahol. Mexičanovi chýbala možno jedna rovinka s DRS a vzal by Mercedesu tri body navyše. Na „keby“ sa však nehrá, nakoniec je teda Bottas ten, kto si z pretekov odnáša pódiovú tretiu priečku.

Bolo to pritom už jeho 60. pódium v kariére, čím dorovnal Nelsona Piqueta na desiatom mieste historických tabuliek. Za sebou pritom má aj také osobnosti ako Nigel Mansell, Niki Lauda alebo Mika Häkkinen. Dôvod na oslavu to však určite nebol.

„Keď uvážim našu pozíciu na štarte, tak si myslím, že sme maximalizovali dnešný výsledok. Dokázali sme sa dostať aspoň cez Péreza, čo bol náš veľký cieľ, keďže sme chceli vziať body Red Bullu. Čiže z tohto pohľadu to je dobré,“ povedal po pretekoch Bottas.

„Na konci pretekov toho v pneumatikách veľa neostalo. Dnes to bolo skôr ako rely v Laponsku než preteky Formuly 1 v Rakúsku.“

Jeho tímový kolega Lewis Hamilton zajazdil v pretekoch najrýchlejšie kolo a Bottas porazil Sergia Péreza. To znamená, že Mercedes dokázal minimalizovať škody. Objektívne však tempu Red Bullu nestačil a na celkovom bodovom zisku by zrejme nič nezmenil ani Bottasov piatkový incident a následná strata troch miest na štarte pretekov.

„Nebyť tej penalizácie, tak si myslím, že maximom by bolo druhé miesto. Prvé miesto a Max Verstappen boli podľa mňa v pretekoch mimo náš dosah,“ povedal Bottas.

„Myslím si, že boli tak dve alebo tri desatiny na kolo rýchlejší než my, čo je pomerne dosť. Ich auto je rýchle, majú silný motor a zdá sa, že sú tiež o trochu lepší pri práci s pneumatikami. Čaká nás teda nejaká práca,“ dodal fínsky pretekár.

To nie je pre Mercedes veľmi povzbudivé, keďže o pár dní sa na Red Bull Ringu bude jazdiť opäť. „Za týždeň sa nám určite žiadny zázrak nepodarí, ale pokúsime sa poučiť a aspoň trochu zlepšiť do ďalších pretekov. Našim cieľom určite bude lepšia kvalifikácia,“ povedal Bottas.