logo F1online.sk

Sainz: Renaultu som sa nepozdával, nechceli ma

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 6. 2021

Vo veku 26 rokov je toto už siedma sezóna vo Formule 1 v kariére Carlosa Sainza. Scuderia Ferrari je pritom v poradí jeho štvrtým tímom. Po Toro Rosso, Renaulte a McLarene prešiel pred touto sezónou k Ferrari. Má teda bohaté skúsenosti s najrozličnejšími pracovnými metódami a postupmi naprieč štartovým poľom.

Až do svojho príchodu do McLarenu však bol Carlos trochu prehliadaný. Rešpekt si vybudoval až v roku 2019, kedy obsadil v celkovom hodnotení šieste miesto. Až vo Wokingu pritom objavil stabilitu a rešpekt, ktoré k dobrým výkonom jazdca neodmysliteľne patria.

„Jednou z vecí, ktoré som v McLarene zistil je, aký veľký rozdiel predstavuje pre športovca a jeho výkony atmosféra v tíme a pocit, že si ho vážia. Je to úplne iné, keď ste ako jazdec pre tím dôležitý, keď vám poskytne perfektné prostredie, aby ste mohli podávať tie najlepšie výkony, nielen po psychologickej, ale aj technickej stránke,“ povedal pre BBC Carlos Sainz.

Predtým strávil rodák z Madridu nejaký čas s tímom Renault po boku Nica Hülkenberga. Po skončení jeho pôsobenia v Enstone hrozilo, že bude musieť z Formuly 1 odísť, pretože oňho nebol veľký záujem. V Toro Rosso „prežíval“ zakaždým s ročným kontraktom, od Renaultu preto chcel dlhšiu zmluvu, aspoň na dva alebo tri roky. Pokúšať sa rokovať s týmto tímom však bolo zbytočné.

„Bolo to len krátko predtým, čo sa začalo špekulovať o Danielovom prestupe do Renaultu alebo o príchode Estebana Ocona. Pre mňa to nebola vôbec dobrá situácia. Nemal som pocit, že sa im pozdávam, nechceli ma,“ povedal Sainz.

„Po troch rokoch s Toro Rosso som sa musel prispôsobiť novému prostrediu. V tom čase však adaptácia na nový tím nebola takou témou ako je tomu teraz. Vtedy sa nikde nehovorilo o tom, aká je to výzva. Musel som zdvihnúť ruku a ľuďom pripomenúť, že také veci potrebujú čas. Nikto mi to však nezožral,“ hovorí Sainz.

„Nebol to z mojej strany ten najlepší rok, ale v McLarene som našiel svoj domov a ďakujem Zakovi Brownovi a všetkým v tíme, že mi ponúkli dvojročný kontrakt. Svoj dlh som potom dokázal splatiť výsledkami.“

Už po prvom roku vo Wokingu bolo jasné, že to bude nateraz jediná zmluva, ktorú Carlos s týmto tímom podpíše. Ešte pred štartom oklieštenej sezóny 2020 prišla ponuka z Ferrari, ktorú nešlo odmietnuť.

„Taká príležitosť sa nedá odmietnuť. Nalodil som sa teda na túto loď dúfajúc, že vytvorím veľmi podobnú atmosféru a prostredie ako v McLarene. Doteraz spolupráca funguje dobre, v Maranelle som našiel perfektný tím s dobrou atmosférou, ktorú si naozaj užívam,“ dodal Sainz.