logo F1online.sk

Red Bull nezaváhal, oficiálny protest proti Mercedesu je realitou

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 7. 2020

Tak ako v Red Bulle sľúbili, tak aj urobili. Medzinárodnej automobilovej federácii doručili v piatok po tréningoch oficiálny protest proti systému DAS z dielne Mercedesu. Teraz je na ťahu FIA, aby posúdila predložené argumenty.

Ako už predpoludním avizoval reportér Sky Sports Ted Kravitz, Red Bull skutočne nebude namietať voči pravidlám týkajúcim sa riadenia monopostu. Namiesto toho chcú inžinieri červených býkov ujasnenie v otázke aerodynamiky a zavesenia.

Red Bull zacitoval článok 3.8 Technických pravidiel F1 pojednávajúci o aerodynamike monopostu. Systém DAS vníma ako “pohyblivé aerodynamické zariadenie” — teda aspoň sčasti, keďže ide o samotné koleso. Nedá sa však vylúčiť, že zmenami v natočení kolesa sa Mercedes snaží získať výhodu aj v oblasti aerodynamiky, hoci je zrejmé, že nejde o primárny účel. Primárnym účelom je práca s teplotami pneumatík a zníženie ich opotrebovania.

Druhá vec, ktorú Red Bull vyčíta Mercedesu, je bod 10.2.3 Technických pravidiel F1, podľa ktorého “nie je možné vykonávať žiadne úpravy na systéme zavesenia, pokiaľ je auto v pohybe”.

Komisári si už predvolali obe zainteresované strany. S predstaviteľmi Mercedesu a Red Bullu sa majú stretnúť o 19:10 nášho času. V priebehu noci vás budeme informovať o prípadných výsledkoch šetrenia.

Súvisiace články