logo F1online.sk

Hamilton je rád, že zboril “mýtus”, ktorý sprevádza výmenu šasi

Lewis Hamilton pred Valtterim Bottasom
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 6. 2021

Štvrtkové správy, že Mercedes sa rozhodol prehodiť svojim pilotom šasi, formulovú obec dosť prekvapili. Hneď sa vyrojili teórie, ktoré sa snažili vysvetliť, čo tým Mercedes sleduje. Nuž a keď sa v piatok a ani v sobotu ráno Hamiltonovi nedarilo, vyzeralo to tak, že Hamilton dostal chybný kus. To sa v kvalifikácii napokon nepotvrdilo, čo Brita nesmierne potešilo. Pochybovačom odkázal, že práci svojich inžinierov stopercentne verí.

Paul di Resta sa už v piatok pozastavil nad tým, prečo by Mercedes riskoval a dal Hamiltonovi šasi, nad ktorým visí otáznik. Podľa slov rodáka z Uphallu všetko nasvedčovalo tomu, že so šasi, ktoré mal v posledných veľkých cenách Valtteri Bottas, môže byť niečo v neporiadku.

Nico Rosberg prilial olej do ohňa v sobotu po tréningu, keď uviedol, že to azda Hamilton chcel Bottasovo šasi, ktoré malo najazdených menej kilometrov; Fín ho totižto nasadil až po portugalskej nehode s Georgom Russellom.

“Myslím, že to Valtteriho šasi bolo mladšie, pretože ho vymenil po Imole,” zamýšľal sa expert Sky Sports Nico Rosberg. “Vtedy dostal nové šasi, takže Lewisovo toho malo odjazdeného oveľa viac. Lewis sa necítil dobre, najmä v Monaku. Z môjho pohľadu teda Lewis povedal tímu, že si chce vyskúšať Valtteriho šasi a zistiť, či s jeho autom nie je niečo v neporiadku a či sa mu nepodarí nájsť extra výkon. Myslím si, že na to tlačil.”

Toto Wolff v piatok vysvetlil, že takáto výmena šasi bola naplánovaná a nešlo o nič nezvyčajné; piloti Mercedesu si vraj komponenty vymieňajú úplne bežne. Rosberg ale pevne odkázal, že s Hamiltonom si šasi nikdy nevymenil. “Vôbec nikdy. Nikdy sme si ako jazdci nevymenili šasi. Ak by som mal zlý pocit, tlačil by som na to, aby som dostal nové šasi, ale nikdy nie šasi môjho kolegu.”

“Toto je pre mňa tiež indikácia toho, že sa snažia o trochu viac ako obyčajne uprednostniť Lewisa, čo je pochopiteľné. Je v boji s Verstappenom, takže potrebuje všetku pomoc, ktorú mu môžu dať,” zamyslel sa majster sveta z roku 2016.

Fanúšikovia však rýchlo našli tweet Mercedesu z roku 2018, ktorý vysvetľoval, že šasi si v roku 2015 vymenili aj Rosberg s Hamiltonom.

Na všakovaké teórie si napokon posvietil aj Lewis Hamilton, keď vystúpil z auta. “Celý víkend som bol celkovo nespokojný,” povedal Paulovi di Restovi, ktorý viedol pokvalifikačné rozhovory. “A videl som, že si prišiel s nejakým mýtom, som teda rád, že som ho mohol vyvrátiť — kvalita práce našich inžinierov, veď vieš — všetky autá sú presne rovnaké.”

“Gratulujem Maxovi, dnes odviedol skvelú prácu. Boli neskutočne rýchli. Tento víkend majú nový motor, pokiaľ viem, tak to nie je nová špecifikácia, ale aj tak boli na rovinkách rýchli. Na tých rovinkách to bolo veľa času, takže nás čakajú poriadne preteky. A my tento súboj milujeme. Budeme tlačiť, budeme bojovať a dáme do toho všetko,” ubezpečuje obhajca titulu.

Lewis Hamilton v nedeľu odštartuje s cieľom zmazať štvorbodovú stratu na Maxa Verstappena v Pohári jazdcov. Ešte pred pár hodinami to však vyzeralo tak, že Brit bude po sobote rátať škody.

“V tréningu som sa naozaj trápil. Myslím si tiež, že oni boli o jednu alebo dve desatinky rýchlejší ako my aj počas dlhých stintov,” povedal Hamilton pred kamerami, aby na svoje slová nadviazal pred mikrofónom Sky Sports: “Neverili by ste, koľkokrát som od prvého tréningu zmenil nastavenia auta.”

“Chodili sme v kruhoch, napokon sme sa vrátili viac-menej tam, kde sme začali. Celý víkend som bol nespokojný, bol to aj psychicky ťažký víkend dostať auto do lepšieho stavu. Moje auto je však teraz v úplne inej forme. Budem teda aj naďalej dúfať a urobím všetko, čo budem môcť. Sme druhí, máme šancu zabojovať aspoň v prvej zákrute a zrejme zajtra uvidíme aj nejaké zaujímavé stratégie. Neviem, možno zaprší, takže potenciálne uvidíme aj majstrov v daždi pri svojom remesle. Teším sa,” doplnil.