logo F1online.sk

Clear: Mickova metodika je možno ešte lepšia než Michaelova

Mick Schumacher
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 6. 2021

Meno Jock Clear asi netreba fanúšikom Formuly 1 zvlášť predstavovať. Ak chcete z potenciálu pilota vyťažiť úplné maximum, tak je práve tento Angličan človekom, ktorý sa o to postará. Rodák z Portsmouthu má obrovské skúsenosti, z ktorých v súčasnosti čerpá Mick Schumacher.

Ferrari doprialo svojmu hviezdnemu juniorovi naozaj luxusnú prípravu na Formulu 1. Mick si za posledný rok niekoľkokrát zajazdil so starším monopostom Scuderie, má tiež prístup k simulátoru v Maranelle a po svojej pravici má už niekoľko mesiacov aj ostrieľaného Jocka Cleara. Tento inžinier už vo svojej kariére pracoval s menami ako Michael Schumacher, Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Jacques Villeneuve alebo naposledy Charles Leclerc. Nedá sa tak vyhnúť otázke, ktorý bol ten najlepší?

„Michael bol v práci s tímom neuveriteľne dobrý. Veľmi dobre vedel, ako má ľudí motivovať, ako s nimi pracovať a ako si ich získať a spojiť,“ povedal Clear v rozhovore pre Sportbild. „Presne takto sa vyhráva a on tomu dokonalo rozumel. V každej situácii dokázal prevziať kontrolu.“

„Lewis nebol v tomto smere taký prirodzený. Je prirodzene talentovaný pokiaľ ide o ovládanie auta, možno je v tomto smere ešte lepší než Michael. Nedokázal však prirodzene porozumieť dynamike v tíme, aj keď sa učí veľmi rýchlo. Presne toto vidieť aj v prípade Charlesa Leclerca,“ povedal Clear.

Ten teraz spolupracuje s Mickom Schumacherom, ktorému pomáha pri jeho začiatkoch vo Formule 1. Po menách, ktoré sme uviedli vyššie, si tak Jock zapíše do životopisu ďalšie meno. Má nemecký mladík pri práci s tímom podobné kvality ako jeho otec?

„Absolútne. Hovorí sa, že jablko nepadá ďaleko od stromu. Nie je preto prekvapujúce, že aj Mick má tieto kvality,“ hovorí Clear. „Je fascinujúce to sledovať. Ja a ďalší ľudia vo Ferrari, ktorí pracovali s Michaelom, teraz môžeme sledovať, v čom sú otec a syn podobní a v čom naopak rozdielni. Koniec koncov, všetci sme iní a neexistuje len jeden spôsob ako sa stať majstrom sveta.“

„Mickova metodika pri práci s tímom je možno ešte lepšia než tá Michaelova, pretože je od prírody pokojnejší než jeho otec,“ myslí si Clear. Ten tiež dostal otázku, na ktorú si želajú odpovedať milióny fanúšikov. Môže sa Schumacher junior stať majstrom sveta?

„Je ešte príliš skoro na to, aby sme mohli povedať, či má všetky vlastnosti majstra sveta. Zatiaľ však nevieme o ničom, čo by mu chýbalo. Je pred ním dlhá cesta, ale určite sa vydal tým správnym smerom. Veríme, že sa bude naďalej zlepšovať. Urobí všetko, o čo ho požiadame a má skvelé výsledky. Nemôžeme od neho chcieť viac,“ vyhlásil Clear.

„Len čas ukáže, či aj pod tlakom dokáže dodávať výsledky. Bojovať v čele o pole position je niečo úplné iné než súperiť s tímovým kolegom v nekonkurencieschopnom aute,“ uzavrel 57-ročný Angličan.