logo F1online.skF1online.sk

Binotto o budúcoročných motoroch: Rozdiely nebudú nijak zásadné

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 6. 2021

Od roku 2022 už nebude možné pokračovať vo vývoji súčasných pohonných jednotiek. Nasledujúce tri roky sa dodávatelia motorov môžu plne sústrediť na nové motorové pravidlá, ktoré sú naplánované na rok 2025. Hlavne pre tím Ferrari je tak dôležité dohnať stratu, ktorú ich pohonná jednotka má v porovnaní s konkurenciou.

Tím z Maranella počas celej sezóny 2020 krvácal, najmä v dôsledku slabej pohonnej jednotky. Tú inžinieri dokázali za posledný rok vylepšiť a Ferrari v tomto roku výrazne znížilo svoju stratu po výkonnostnej stránke. Ich deficit však stále nie je úplne zanedbateľný, a tak musí Scuderia s vývojom opäť pokročiť, aby sa budúcoročný motor dokázal konkurentom vyrovnať.

„So zmrazením vývoja motorov od roku 2022 som súhlasil, pretože verím, že do roka by rozdiely medzi motormi jednotlivých dodávateľov nemali byť nijak zásadné,“ povedal pre portál RaceFans boss Ferrari Mattia Binotto.

„Vidíme, že sa to deje už v tomto roku a podľa mňa by sme o rok mali vidieť solídnu konvergenciu. To znamená, že rozdiel medzi pohonnými jednotkami bude zanedbateľný a rozhodne kvalita šasi.“

Podľa švajčiarskeho rodáka budú motory od budúceho roka takmer vyrovnané, takže je najvyšší čas sa sústrediť na to, čo bude ďalej. Zmrazenie pravidiel umožní „vykašľať“ sa na súčasné pohonné jednotky a začať s vývojom tých nových.

„Musíme sa uistiť, že každý začne investovať do toho, čo príde v roku 2025. Potrebujeme sa vyhnúť nadmerným výdavkom v období, keď sa každý potrebuje koncentrovať na nové pohonné jednotky,“ povedal Binotto.

Súvisiace články

Diskusia