logo F1online.sk

Domenicali by chcel rozdávať ďalšie body. Ako bonus pre dominantných jazdcov

Stefano Domenicali
© Twitter/McLaren
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko31. 5. 2021

V minulosti sme v šampionáte Formuly 1 mohli pozorovať menší zisk bodov za víťazstvo. Postupom času okrem nárastu počtu samotných podujatí narástol aj počet bodov za víťazstvo či umiestnenie v prvej desiatke. Šéf Formuly 1, Stefano Domenicali, však chce rozdávať ďalšie body, pre najdominantnejších jazdcov v rámci podujatia.

Aktuálna sezóna pokračuje v rozdávaní bodov za zisk najrýchlejšieho kola v rámci pretekov a premiérovo si vyskúšame aj šprintové preteky počas troch víkendov. Ten prvý sa odohrá už na okruhu Silverstone.

Stefano Domenicali ako úradujúci šéf série Formuly 1 predložil myšlienku, na základe ktorej by sme mohli mať v obehu ešte väčší počet bodov. Bonusové body by získal jazdec, ktorý by predviedol najviac dominantný výkon na danom podujatí.

„Na mysli máme vytvorenie tzv. ‚grandslamového bonusu,‘ kde jazdec, ktorý vyhrá kvalifikáciu, šprintové preteky a (nedeľné) preteky, získa body alebo niečo navyše,“ uviedol Domenicali pre La Gazzetta dello Sport.

„Musíme zistiť, čo všetko s tým bude súvisieť, ale uvažujeme o týchto ‚grandslamoch‘ pri niektorých podujatiach v budúcnosti, pri ktorých budeme využívať aj šprintové preteky,“ prezradil Stefano Domenicali. „Toto nastavenie by sme mohli v najbližších rokoch použiť aj na historických miestach, aby sme ich ešte viac ozvláštnili.“

Testovanie nových formátov môže zdramatizovať samotné preteky a môže tiež prilákať nových divákov, najmä mladších generácií. Pokiaľ ide o podmienky získania spomínaného bonusu, išlo by skôr o zriedkavú záležitosť.

„Rastieme rýchlo, vidíme to na číslach v televízii a na sociálnych sieťach a samozrejme sme veľmi spokojní,“ dodal Domenicali. „Aj mladá generácia prejavuje čoraz väčší záujem o tento šport.

„Samozrejme, že nás čaká ešte veľa práce, ale momentálne sme na tom s Formulou 1 veľmi dobre a tento šport rýchlo rastie,“ pokračuje 56-ročný Talian. „Preto neustále myslíme na to, ako to môžeme ešte vylepšiť. Chceme fanúšikom ukázať ešte viac.“

„Čaká nás tiež vzrušujúca sezóna, v ktorej si do konca roka budeme udržiavať napätie, čo fanúšikov ešte viac zaujme,“ uzavrel šéf Formuly 1, Stefano Domenicali.

Súvisiace články