logo F1online.sk

Cunoda priznáva: Stanovil som si príliš vysoké ciele

Júki Cunoda
© Twitter/Honda Racing F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 5. 2021

Od Júkiho Cunodu sa v tejto sezóne čakali veľké divy. Tento japonský mladík vlani ohúril vo Formule 2, keď ako nováčik obsadil celkové tretie miesto a podľa mnohých expertov bol dokonca lepší než Mick Schumacher a Callum Ilott, ktorí skončili v celkovom hodnotení pred ním. Júki však po svojom prestupe do F1 zostáva dlžný svojej povesti.

Rodák zo Sagamihary vstúpil do svojej nováčikovskej sezóny naozaj veľmi dobre. Rýchlosť ukázal v predsezónnych testoch i na úvodnej Veľkej cene Bahrajnu, kde zapísal svoje prvé a zatiaľ jediné body. Potom však tento Japonec upadol do negatívnej špirály.

„Nuž áno, ak mám povedať za mňa osobne, tak ešte stále nemám pocit, že mám auto plne pod kontrolou,“ priznal Cunoda v podcaste Beyond The Grid. „Dostať sa na nejakých 70 alebo 80 percent nie je s týmito autami zložité. Majú viac prítlaku a s ním potrebujete aj viac sebadôvery, aby ste mohli vyjsť na trať a poslať to tam.“

„Napríklad vo Formule 2 sme mali ťažšie monoposty, ktoré boli v nájazde do zákruty menej stabilné. Auto však odosielalo oveľa lepšiu spätnú väzbu. Na druhej strane, prekročiť limity monopostu F1 znamená, že sa roztočíte a skončíte v bariére. Auto teda nie je náročné zvládnuť, pokým sa nedostanete na jeho limit. Nájsť tých 99 alebo 100 percent je však veľmi ťažké bez toho, aby sa roztočili alebo dokonca havarovali,“ vysvetlil Cunoda.

Tri vypadnutia už v Q1, vrátane jednej havárie. Taká je zatiaľ vizitka japonského mladíka v jeho premiérovej sezóne, v ktorej zatiaľ prehráva s Pierrom Gaslym na body 16:2. Hlavne v kvalifikáciách pôsobí veľmi matným dojmom. Slabé sobotné výkony potom výrazne znižujú šance Cunodu na body. S výnimkou Bahrajnu zatiaľ Júki sleduje najlepšiu desiatku z úctivej vzdialenosti.

„V Bahrajne sa nám darilo. Na tejto trati sme boli dobrí a napriek chybe, kvôli ktorej sme vypadli už v Q2, nám to šlo a dokázal som bodovať hneď vo svojich prvých pretekoch,“ hovorí Cunoda.

„Myslím, že po tomto víkende som si stanovil príliš vysoké ciele. Ďalším podujatím bola Imola a ja som si brúsil zuby na najlepšiu päťku alebo tak nejak. V kvalifikácii som sa pokúšal o dokonalé kolo, ale najmä v Q1 nič také určite nepotrebujete. Bol som preto premotivovaný a skončil v múre,“ dodal japonský mladík.

Súvisiace články