logo F1online.sk

Ricciardo nie je spokojný: Musím sa pozrieť na dáta

Daniel Ricciardo
© McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl20. 5. 2021

McLaren zažil rozporuplný štvrtok. Lando Norris v oboch tréningoch atakoval čelo, Daniel Ricciardo sa zase nezmestil do prvej desiatky. Vrásky spôsobuje skutočnosť, že McLaren zatiaľ v Monaku zaostáva za konkurenčným Ferrari.

Daniel Ricciardo vo štvrtok absolvoval 62 kôl. V oboch tréningoch obsadil pätnástu priečku. Menšiu stratu na prvé miesto mal v FP2, keď stratil niečo cez 1,5 sekundy, v FP1 to boli takmer dve sekundy.

„Je pekné byť späť v Monaku, milujem túto peknú trať. Nemám však za sebou skvelý deň, čaká nás nejaká práca. Máme večer a celý piatok, aby sme zamakali. Aj pre toto mám Monako tak rád, máte jeden deň voľna, aby ste zresetovali hlavu a poriadne si premysleli, čo vám ešte chýba,“ vyhlásil skúsený Austrálčan.

Na Monako má Daniel Ricciardo pekné spomienky. V roku 2018 dosiahol v kniežatstve svoje posledné víťazstvo, keď aj napriek poruche na pohonnej jednotke a nižšom výkone udržal za sebou všetkých prenasledovateľov. Plne si tak vynahradil rok 2016, keď pre zlyhanie v boxoch prišiel o jasné víťazstvo.

Teraz však má čo robiť, aby sa do soboty zlepšil. McLaren zatiaľ nie stopercentné kvalifikácie kompenzoval vydarenými pretekmi. V Monaku je však kvalifikácia kľúčová, keďže predbiehanie je veľmi ťažké. „Myslím si, že do soboty bude všetko v poriadku a dokážeme vyriešiť všetky ťažkosti. Dnes som sa však miestami cítil ako v patovej situácii. V aute som cítil sebadôveru, no nedokázal som ju preniesť do času na kolo. Keď prekročíte cieľovú čiaru a myslíte si, že ste dali slušné kolo, a pozriete sa, že ste na dvanástom či pätnástom mieste, tak je to značne frustrujúce.“

Daniel Ricciardo vie, v čom sa musí zlepšiť. „Najslabší bol môj druhý sektor, pomalé zákruty päť a šesť. Je prekvapujúce, že tam strácam až toľko času. Musím sa pozrieť na dáta a dať do soboty všetko dokopy,“ doplnil 31-ročný rodák z Perthu.

Druhý McLaren bol na tom vo štvrtok lepšie, Lando Norris obsadil siedme a šieste miesto. „Je to veľmi tesné, čo sme aj očakávali. Blízko sú chalani vzadu a zároveň nie sme ďaleko od tých vpredu. Môžeme vyťažiť z ich prípadných chýb. Celkovo to bol solídny deň, uvidíme, aké vylepšenia dokážeme nájsť pre zvyšok víkendu,“ zhodnotil mladý Brit.

Pred McLarenom je výzva, pretože Ferrari môže v Monaku získať veľkú porciu bodov a prípadne získať priebežnú tretiu pozíciu v Pohári konštruktérov. „Dnes sme si prešli naším plánom a sme spokojní s dátami, ktoré sme získali. Dnes večer i zajtra nás čaká práca, aby sme vylepšili naše auto a boli pripravení na kvalifikáciu. Tá tu bude ako vždy veľmi dôležitá,“ vyhlásil pretekový riaditeľ tímu Andrea Stella.