logo F1online.sk

Kalendár sa ešte môže meniť, hovorí sa o dvoch pretekoch v Rakúsku

Red Bull Ring, Spielberg, Rakúsko
© Twitter/Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala12. 5. 2021

O budúcnosti Veľkej ceny Turecka je, zdá sa, rozhodnuté. V kuloároch sa už začína otvorene špekulovať o tom, či sa podarí uvoľnený víkend v kalendári nejako zaplniť, alebo či budeme mať v tejto sezóne napokon len 22 pretekov. Momentálne to vyzerá tak, že Liberty sa predsa len môže podariť naplniť celý kalendár.

Problémy spôsobilo zaradenie Turecka na zoznam červených krajín Veľkej Británie, čo pre všetkých cestujúcich z Turecka znamená povinnú desaťdňovú karanténu. To z pohľadu siedmich tímov, ktoré sídlia na Britských ostrovoch, neprichádza do úvahy. F1 sa preto pokúsila vyjednať s Baku výmenu termínov, no ako už potvrdil aj samotný organizátor VC Azerbajdžanu, dátum pretekov sa meniť nebude.

Andrew Benson z BBC medzitým informuje, že vedenie F1 momentálne vníma ako najschodnejšie riešenie zrušenie tureckej veľkej ceny. Aby sme sa v kalendári dostali na spomínaných 23 podujatí, hovorí sa o presune VC Francúzska o jeden týždeň dopredu, teda z 27. júna na 20. júna.

Takto uvoľnený víkend zrejme vyplní Red Bull Ring, ktorý podobne ako v minulej sezóne usporiada dve veľké ceny. Vznikne nám tým nová preteková trojička.

“Prečo by sme mali pridať druhé rakúske preteky, keď je už kalendár taký plný?” rétoricky sa spýtal Benson a hneď si odpovedal: “Je to akási záruka kvôli neistote ohľadom pretekov v neskoršej fáze roka. Najväčšie riziko predstavujú Brazília a Mexiko, no otázniky sa vynárajú aj nad Singapurom, Japonskom, USA a Austráliou.”

Preteky v Rakúsku sa pravdepodobne pôjdu aj s divákmi. U nášho západného suseda je už teraz na futbalové zápasy povolený vstup 3000 fanúšikom.

“Nemôžeme sa tváriť, že pandémia je za nami, ak sa však počet nakazených bude pohybovať v akceptovateľných hraniciach a dostatok ľudí sa zaočkuje, odhadujem, že v júli by sa tento limit mohol zvýšiť na 6000 ľudí. To isté by mohlo platiť pre Spielberg,” povedal vicekancelár Werner Kogler.

Na oficiálne potvrdenie zmien v kalendári si ešte musíme počkať.