logo F1online.sk

Deviaty Verstappen určite nepanikári: My sme celkom spokojní

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Milan Kubala
Milan Kubala7. 5. 2021

Deviate a desiate miesto pre červených býkov? Máme za sebou síce len druhý tréning, no dôvod na znepokojenie je to dobrý. Nie však pre Maxa Verstappena, ktorý si po piatku netrhá vlasy. Hovorí, že Red Bull je konkurencieschopný, v piatok sa vraj na trati nedialo nič dramatické.

Max Verstappen v prvom tréningu odjazdil devätnásť kôl, popoludní si ich na konto pripísal ďalších 26. Časy na kolo však oslnivé neboli, minimálne nie popoludní. Výkon na úrovni 1:18,785 stačil len na deviatu priečku.

“V Portimau bola ich silnou stránkou kvalifikácia, Mercedes mal drobnú výhodu v pretekoch,” otvoril piatkové hodnotenie Red Bullov Jenson Button. “Dnes teda nemali dobrý deň. Vždy je fajn, keď piatok uzatvárate s aspoň jedným konkurencieschopným časom, no ten dnes neukázali. Možno to v tom aute je, možno je to v Maxovi a Checovi, ale neukázali to. Pred sobotou ste v takom prípade trochu v napätí.”

“Bol som trochu priširoký v desiatej zákrute a vyšiel som až na trávu,” okomentoval inkriminovaný pokus v rámci kvalifikačnej simulácie Max Verstappen. Tak dramaticky ako Button to však nevidel: “Myslím si, že sme mali celkom dobrý deň, auto vyzerá byť konkurencieschopné. Teším sa na zajtra, ako sa pokúsim ešte trochu zlepšiť, ale dnes sme nevideli nič šokujúce.”

Red Bull aj v Portimau a Imole prenechal prvenstvá v piatkových tréningoch Mercedesu, hoci v sobotu ukázal, že mal toho v rukáve ešte viac. A keď sa pozrieme na všetky Verstappenove piatkové časy, uvidíme, že mal na lepšie ako deviate miesto.

V prvom tréningu totižto zajazdil kolo 1:18,537, ktoré by popoludní stačilo na šiestu priečku. A dá sa očakávať, že výkon z prvého tréningu vie Holanďan ešte vylepšiť. “Áno, vyzeráme byť dosť konkurencieschopní. Akí konkurencieschopní budeme zajtra, to je vždy dobrá otázka. My sme však celkom spokojní, vždy sa chcete zlepšiť, ale dnes sa nedialo nič zvláštne. Budeme sa musieť len postarať o to, aby sme zajtra boli vpredu.”

Max Verstappen sa na záver pristavil i pri vynovenej desiatej zákrute. Čo na ňu hovorí? “Bol som tu už po tom, ako sa tá zákruta zmenila. Keď na to tlačíte v jednom kole, tak je to o čosi rýchlejšie a zábavnejšie, ale ak sa na to pozrieme z pohľadu predbiehania, tak je to z môjho pohľadu horšie.”

Sergio Pérez sa na druhej strane garáže ani dnes necítil ako doma, obsadil len deviate a desiate miesto. Stále mu robí starosti nedostatok skúseností s monopostom. Hodinové tréningy, ktoré navyše prerušila červená vlajka, mu veľmi nepomohli.

“Bol to ťažký deň,” povzdychol si Pérez krútiac hlavou. “Pri tomto objeme tréningov a po tých zdržaniach v oboch tréningoch sme boli v zhone, dostali sme sa do premávky. Dnes v noci toho musíme ešte veľa pochopiť, nájsť i nejakú rýchlosť, hlavne na jedno kolo. V dlhých jazdách vyzeráme byť silnejší. Máme pred sebou prácu, vieme, aká je tu kvalifikácia dôležitá.”

Ako to teda vyzerá po piatku? “Myslím si, že Mercedesy sú vpredu, ale nie o taký kus, ako to momentálne naznačujú časy na kolo,” dodal napokon Anthony Davidson po svojej porovnávacej analýze kôl Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona.

Súvisiace články