logo F1online.sk

Villeneuve: Vo Ferrari to bude iskriť, Leclerc už vie, že je líder

Sebastian Vettel a Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala28. 6. 2020

Charles Leclerc a Sebastian Vettel sa po oznámení Nemcovho odchodu už stihli stretnúť. Stalo sa tak cez týždeň na testoch v Mugelle, na ktorých hovorili o pokojnej atmosfére v tíme a dobrých vzájomných vzťahoch. Podľa Jacquesa Villeneuveho sa ale všetko razom zmení, keď zhasnú štartové svetlá a začne ísť do tuhého.

“Uvidíme medzi jazdcami v červenom iskry?” hneď sa spýtal v rozhovore, ktorý vyšiel v La Gazzetta dello Sport, Jacques Villeneuve a sám si aj odpovedal: “Určite áno, pretože Leclerc teraz vie, že je v tíme lídrom. Na druhej strane však bude proti nemu stáť štvornásobný majster sveta.”

Líderskú pozíciu Charlesa Leclerca Scuderia potvrdila v decembri, keď sa s mladým Monačanom dohodla na päťročnej zmluve. Spravila tak na základe jeho vynikajúcich výkonov, na ktoré sa Sebastian Vettel začal chytať až v druhej polovici ročníka.

Villeneuve vraj už dávno vedel, že to nakoniec takto dopadne. “Deje sa presne to, čo som predpovedal pred dvoma rokmi, keď Charles začínal svoju kariéru. Tvrdil som, že rovnaká situácia, do akej sa dostal Vettel s Ricciardom počas jeho posledného roku v Red Bulle, sa zopakuje. A už je to tu. Leclerc má dostatočný potenciál na to, aby túto situáciu ustál. Uvidíme, ako sa mu bude dariť.”

V porovnaní s ostatnými tímami z čela formulového pelotónu to bude mať ťažšie, a to aj z dôvodu potenciálnych interných rozbrojov. “Vpredu uvidíme Mercedes, nasledovať bude Red Bull, ktorý vyzerá byť veľmi silný. Ferrari je tak trochu v kríze. Hovorím to na základe toho, čo predviedli na predsezónnych testoch, a hlavne preto, že Vettelov odchod by mohol v tíme navodiť hroznú atmosféru. To napätie určite nepomôže nikomu, dokonca ani Leclercovi.”

Majster sveta z roku 1997 sa následne pozrel na dôvody, kvôli ktorým sa Scuderia rozhodla staviť na Charlesa Leclerca. Kanadský pretekár v tom vidí skoro samé pozitíva.

“Je výborný, má dobrý imidž a zatiaľ nestojí veľa. Je silný a vyhráva,” vyratúva Villeneuve. “Na druhej strane je Vettel, ktorý si pýta poriadny balík peňazí. Vyvstáva tu síce otázka, kto odvádza všetku tú prácu a kto vyvíja auto, no vo Ferrari odpoveď na toto poznajú a ak sa rozhodli pre Charlesa, určite mali na to dôvod.”

“Že sa všetko otočí v prospech Leclerca, sa dalo predpovedať. Už od začiatku mu venovali veľa pozornosti. Rovnaké to bolo aj s médiami. Novinári ho milujú, tifosi sú z neho dojatí. Chcú s ním odštartovať akúsi novú éru na štýl Schumachera,” nechal sa počuť profesionálny kritik všetkých udalostí vo Formule 1.

Na éru Charlesa Leclerca si ešte budeme musieť počkať. Blížiaca sa sezóna zatiaľ ako víťazná nepôsobí a o rok sa autá veľmi nezmenia. Zaujímavá zmena v rozložení síl by mala prísť ruka v ruke s novými pravidlami v roku 2022. Vtedy by sa mohlo začať aj obdobie mladých pušiek.

“Formula 1 by chcela vidieť duel medzi Leclercom a Verstappenom. Z histórie vieme, že najlepšie sezóny boli tie, kde boli dvaja alebo traja silní rivali, ktorí nemusia byť zrovna priatelia. Práve naopak,” konštatuje Villeneuve. “Od duelu Hamiltona s Rosbergom sme nič také nezažili. Verstappen je na to pripravený. Leclerc musí tento rok ukázať, či on je ten vyvolený, kto bude jeho súperom.”

Súvisiace články