logo F1online.sk

Patrick Head: Williams potrebuje technického lídra

Patrick Head
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala27. 6. 2020

Na začiatku mesiaca Williams oznámil smutnú správu. Tím sa ocitol vo finančnej tiesni a spustil formálny proces predaja. Ku dnu ho postupne sťahovali neuspokojivé výsledky z posledných rokov. Teraz sa snaží vrátiť na správnu koľaj, no podľa Patricka Heada to bez vhodného vedenia na technickom oddelení nepôjde.

Patrick Head, spoluzakladateľ Williamsu, ktorý neuveriteľných 27 rokov pôsobil v tíme Franka Williamsa ako technický riaditeľ a stál za mnohými prevratnými novinkami v F1, dokázal v podcaste z dielne Motorsport Magazine vystihnúť aktuálnu situáciu Williamsu jediným slovom: “Smutná.”

Potom, čo v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch Williams získal takmer polovicu konštruktérskych titulov, sa postupne začal prepadať. Dnes je na tom katastrofálne.

“Je to trochu nefér, lebo v tíme majú aj neuveriteľne šikovných ľudí,” zdôraznil Head. “Vo Formule 1 nie sú žiadne zlé tímy. Môžete sedieť doma na gauči, v ruke plechovka piva, sledovať preteky a hádzať hnilé paradajky na zaostávajúci Williams, ale v skutočnosti sú všetky tímy v F1 veľmi, veľmi dobré. Problém je v tom, že keď ste na desiatom mieste z desiatich, tak navonok to pôsobí tak, že ste slabí.”

“Z rôznych dôvodov — a to nechcem povedať, že tí ľudia boli vyslovene zlí —, ich tímom prešiel zástup technických lídrov, z ktorých pár malo schopnosti, ale nehodili sa na vedúcu pozíciu v takej spoločnosti, akou je Williams. V tíme majú dobrých inžinierov, no potrebujú nejakého alebo nejakých technických vodcov,” myslí si Head.

Vedenie tímu ako celku Head nezatracuje, hoci iné osobnosti z padoku by najradšej videli výmenu aj na týchto pozíciách. Podľa Brita si Claire Williamsová celkom slušne splnila svoju úlohu napríklad po stránke financovania, hoci takýto názor vyznieva s prihliadnutím na aktuálnu situáciu trochu komicky. Netreba však zabúdať na okolnosti.

“Claire odviedla výbornú prácu, keď sa jej podarilo dať dokopy dosť veľký rozpočet, vzhľadom na to, že posledné dva roky skončili na desiatom mieste z desiatich,” podotkol Head. “Teraz sa trápia, aby vôbec prežili. Je zrejmé, že tím Formuly 1 nemôžete viesť komerčným spôsobom, ak ustavične končíte na poslednej priečke.”

Preto sa Williams musí preorientovať. “Tento rok bude veľmi dôležité, aby sa dostali späť do boja. Nie som naivný, nemyslím si, že budú súperiť s troma top tímami, no dúfam, že budú niekde v spodnej polovici stredu poľa. Potom musia pokračovať a raziť si cestu späť nahor.”