logo F1online.sk

Verstappen: Trate to nechcú, ale mali by sme na ne vrátiť štrk

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala6. 5. 2021

Ako doposiaľ pred každou tohtoročnou veľkou cenou, tak aj pred touto riaditeľstvo pretekov vydalo dokument, v ktorom tímy informuje, kde bude mazať časy za prekročenie trate. Hranicu trate budú opäť určovať biele čiary a obrubníky, z čoho sa už Maxovi Verstappenovi stavajú vlasy hore dupkom. Holanďan by privítal, keby výjazdy mimo trať netrestali komisári, ale sám okruh.

Celý tábor Red Bullu po poslednej veľkej cene lamentoval nad limitmi trate. Max Verstappen sa čudoval, že mu komisári zobrali bod za najrýchlejšie kolo, Sergio Pérez sa cítil byť ukrivdený, keď ho mal na začiatku pretekov mimo trate predbehnúť Lando Norris. Nezaostalo ani vedenie tímu, Christian Horner obvinil komisárov z toho, že pri limitoch trate merajú dvojakým metrom, Helmut Marko zas hromžil, že “sa niečo musí zmeniť”.

“Myslím si, že musíme nájsť riešenie,” kvitoval slová Helmuta Marka na štvrtkovej tlačovke Max Verstappen. “Chápem, že na niektorých okruhoch pretekáme spolu s MotoGP a oni chcú používať trochu iné obrubníky ako my, no myslím si, že by sme mali nájsť nejaký kompromis, ktorý bude vyhovovať obom.”

“Pri rýchlostiach, aké dosahujeme v zákrutách, môžeme využívať celú trať. Máme toľko gripu, že je ťažké správne odhadnúť limity trate. Z môjho pohľadu by sme sa mali pokúsiť vrátiť na niektoré miesta štrk. Áno, okruhy ho nechcú, pretože keď majú voľné jazdy a ľudia začnú vychádzať za trať, tak na ňu navozia štrk, ktorý musia vyčistiť. Dať všetko do poriadku stojí peniaze,” rozumie i argumentom okruhov pilot Red Bullu.

No trvá na svojom. “Niekedy je to i trochu mätúce, aj pri pohľade zvonku. Na niektorým miestach môžete ísť na obrubník, v iných sekciách sa sleduje biela čiara. Myslím, že by sme spravili lepšie, ak by sme tam dali fyzickú prekážku.”

Red Bull sa v Portugalsku sťažoval na riaditeľstvo pretekov, že uprostred víkendu menilo pravidlá ohľadom limitov trate. Druhá strana však kontrovala slovami, že všetko bolo v súlade s pravidlami, to len červení býci si zabudli spraviť domáce úlohy a pred súťažnými časťami víkendu si preopakovať, kde sa nesmie vychádzať za trať.

Max Verstappen i napriek tomu nemá pocit, že by mal Red Bull na svojich procesoch zapracovať. “Nemyslím si, že by sa dalo spraviť ešte niečo, aby sme to mali pod palcom. V Bahrajne sa medzi tímami objavilo nedorozumenie, čo sa smie a čo nie.”

“Dá sa však na to pozrieť aj inak. Keď nie sme na rovnakej úrovni ako Mercedes, tak sa snažím z auta dostať všetko. Vždy sa usilujem o najlepší možný výsledok. Ale áno, v podstate dvakrát som vyšiel mimo trať, čo ma stálo pole position a najrýchlejšie kolo. Ale bolo to spôsobené aj tým, že sa neuspokojím s druhým či tretím miestom,” uzavrel.

Súvisiace články