logo F1online.sk

Brown očakáva aspoň pätnásť veľkých cien

Zak Brown
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala26. 6. 2020

Rozpis sezóny 2020 sa pomaly kryštalizuje. Už teraz je takmer isté, že európska časť bude dlhšia, než aká mala byť podľa pôvodného plánu, a jasnejšiu predstavu máme aj o tom, čo sa udeje na jeseň. Zak Brown porátal všetky potenciálne veľké ceny a vyšlo mu, že v tomto roku môžeme mať aj viac ako pätnásť pretekov.

To by boli skvelé správy pre tímy aj pre Formulu 1, pretože podľa zmlúv s vysielacími spoločnosťami má mať sezóna aspoň pätnásť veľkých cien. V prípade nižšieho počtu hrozí značný výpadok v príjmoch z komerčných práv, čo by tvrdo zasiahlo hlavne menšie tímy vrátane McLarenu, ktorej materská spoločnosť McLaren Group sa topí vo finančných problémoch.

“Ja by som si stavil na to, že budeme mať pätnásť alebo šestnásť veľkých cien,” zamyslel sa Zak Brown, ktorého vyspovedala britská Sky Sports. “Osem európskych bude natiahnutých na desať, možno dokonca jedenásť. Rusko vyzerá dosť dobre, počúvam tiež, že aj Čína chce preteky. Amerika je tak trochu otázna.”

“Myslím si tiež, že na Blízkom východe by sme vedeli zorganizovať tri alebo štyri preteky. Dva v Bahrajne, v Abú Zabí možno ďalšie dva. To by sme mali šestnásť veľkých cien,” zrátal šéf McLarenu. “Tých osemnásť by už mohlo byť ťažšie dať dokopy. Keby som mal ísť do Vegas a staviť si, tak by som si stavil na šestnásť.”

“Nie je tomu tak dávno, kedy to bola kompletná sezóna Formuly 1,” pripomenul Brown. Naposledy sme v kalendári mali šestnásť veľkých cien v roku 2003, keď sa z dôvodu zákazu tabakovej reklamy v krajine nekonala VC Belgicka. Začiatok tohto milénia však nebol chudobný na sezóny, ktoré mali len o jedno podujatie viac; ročníky 2000-02, 2007 aj 2009 mali všetky len sedemnásť súťažných víkendov.

Predĺžiť spomínanú európsku časť sezóny sa snaží Imola, Algarve, Hockenheim, ale aj Mugello, ktoré je z tejto trojice najistejšie. “Ja osobne som v Mugelle ešte nebol, ale všetci hovoria, že je to neuveriteľne dobrá trať. Videl som Markove Webberove vyjadrenia, nuž to vidím dosť pravdepodobne.”

“A tiež Portimao v Portugalsku, o ňom sa hovorí najviac. Je to veľmi hrboľatý okruh, myslím si, že sa pilotom bude veľmi páčiť,” dodáva Brown. “Má aj veľké prevýšenia, bude to vzrušujúce.”