logo F1online.sk

Portimao tento rok pridáva druhú DRS zónu. Tú pôvodnú však skráti

Portimao, Algarve, Portugalsko
© Racing Point
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko28. 4. 2021

Veľká cena Portugalska sa uskutoční už tento víkend a my sa môžeme tešiť na viac príležitostí na predbiehanie. Môže za to druhá DRS zóna, ktorá bude k dispozícii hneď za štvrtou zákrutou. Naopak pôvodná DRS zóna na tomto okruhu bude skrátená.

Na prvých pretekoch Formuly 1 v Portimau, v minulej sezóne, sme mohli vidieť použitie jednej DRS zóny. Detekčný bod bol umiestnený 65 metrov za 14. zákrutou a samotná zóna začínala 125 metrov za poslednou 15. zákrutou, ktorá sa nachádza pred nájazdom na cieľovú rovinku.

V tomto roku sa na podujatí veľkej ceny Portugalska táto DRS zóna skráti. Tentokrát bude detekčný bod umiestnený 65 metrov za začiatkom finálnej 15. zákruty, kde monoposty akcelerujú na rovinku a samotná zóna bude skrátená o 120 metrov.

Nejde však o vyslovene zlé správy, na druhej strane okruhu bola totiž pridaná druhá DRS zóna, ktorú sme tu v minulej sezóne nemali. Detekčný bod tejto zóny sa bude nachádzať 35 metrov pred štvrtou zákrutou. Piloti môžu aktivovať systém DRS 180 metrov za štvrtou zákrutou.

DRS zóna mala na minuloročnom podujatí významný vplyv na predbiehanie. Pridanie druhej DRS zóny by tak mohlo uľahčiť predbiehanie a zároveň môže viesť k rýchlejším časom na kolo v kvalifikácii, kde môžu piloti takisto využívať systém DRS.

Súvisiace články