logo F1online.sk

Fiorio: Alonso robil vo Ferrari menej chýb ako Leclerc

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari
Mirec Somoši
Mirec Somoši25. 4. 2021

Bývalý riaditeľ Ferrari Cesare Fiorio je presvedčený, že Fernando Alonso bol vo Ferrari o niečo menej náchylný na chyby ako Charles Leclerc, ktorý je v súčasnosti pilotom Scuderie.

Alonso prišiel do Ferrari v roku 2010 a hneď v prvej sezóne dokázal bojovať o titul. Veľmi nešťastný moment nastal na Veľkej cene Abú Zabí, kde uviazol za Vitalijom Petrovom, nedokázal ho predbehnúť a majstrom sveta sa tak stal Sebastian Vettel. Ďalšia šanca bojovať o majstrovský titul prišla v roku 2012, no ani táto sezóna nebola úspešná a Alonso v roku 2014 z Ferrari odišiel.

V roku 2019 prišiel do Ferrari mladý Charles Leclerc a hneď dokázal pravidelne porážať štvornásobného majstra sveta Sebastiana Vettela. V danom ročníku vyhral Monačan dvoje preteky a sedemkrát štartoval z prvého miesta. Tieto výkony ho postupne pasovali do pozície lídra tímu a fanúšikovia Ferrari si ho veľmi obľúbili. Leclerc však urobil aj niekoľko zbytočných chýb a aj napriek tomu, že sa ich v ostatnom čase snaží eliminovať, Fiorio si myslí, že práve toto je oblasť, v ktorej bol Alonso lepší.

„Porovnanie s Alonsom sa mi zdá trochu neprimerané, pretože Leclerc aj napriek tomu, že je veľmi silný a dokáže zajazdiť časy nad možnosti monopostu, robí stále nejaké chyby. Alonso ich v tom čase robil menej,“ uviedol Fiorio, ktorý bol v rokoch 1989 až 1991 riaditeľom Ferrari.

V roku 2021 sa tímovým kolegom Monačana stal Carlos Sainz, ktorý do Ferrari prestúpil z McLarenu. Španielsky pilot je synom legendárneho rely jazdca Carlosa Sainza Sr. a do F1 vstúpil v rámci juniorského programu Red Bullu. V posledných rokoch vystriedal niekoľko tímov, no jeho kariéra sa naplno rozbehla práve v McLarene. Fiorio hodnotí Sainza veľmi dobre.

„Podľa môjho názoru je Sainz veľmi silný a v pretekoch je už rovnako dobrý ako Leclerc. V kvalifikácii robí stále nejaké chyby, pravdepodobne preto, že monopost ešte stále tak dobre nepozná. Je to však pilot, ktorý je pre Ferrari prísľubom.”

Jazdecká dvojica je veľmi silná. Dúfam, že keď sa Sainz vo Ferrari adaptuje, bude rýchly aj v kvalifikáciách. Ferrari sa v porovnaní s minulým rokom zlepšilo, no zatiaľ sa im nepodarilo eliminovať stratu na Mercedes a Red Bull,“ dodal na záver Fiorio.