logo F1online.sk

Bývalý šéf Ferrari: V tíme niečo nie je v poriadku a jazdci to nie sú

Mohamed bin Sulajem a Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková11. 8. 2022

Bývalý športový riaditeľ Ferrari Cesare Fiorio vyhlásil, že Mattia Binotto musí urgentne nájsť príčinu toho, prečo v talianskom tíme kopia chybu za chybou. Zároveň zdôraznil, že Scuderia sa pod Binottovým vedením síce stala tímom schopným víťaziť, avšak stále ju trápia viaceré slabé miesta, ktoré treba odstrániť.

Fiorio bol šéfom Scuderie od roku 1989, avšak po tom, čo Alain Prost nezískal titul, bol zo stajne krátko pred začiatkom sezóny 1991 napokon prepustený. Tím však definitívne opustil až po Veľkej cene Monaka. V súčasnosti pracuje ako televízny komentátor.

V rozhovore pre La Gazzetta dello Sport sa vyjadril k aktuálnej situácii vo Ferrari, ktoré je v posledných týždňoch pod paľbou kritiky. Dôvodom sú časté strategické chyby a v neposlednom rade problém so spoľahlivosťou motorov.

Obrovská kritika zo strany odborníkov či médií sa zniesla najmä na aktuálneho šéfa Ferrari. Fiorio však zároveň vyzdvihuje aj Binottove kvality. „V podstate musíte uznať, že Mattia Binotto spravil z Ferrari tím, ktorý môže vyhrať každé preteky. Binotto bol skvelý inžinier, najprv ako špecialista na motory, potom ako technický riaditeľ, ale dnes je jeho prácou niečo úplne iné.“

„Vo Ferrari zjavne niečo nie je v poriadku, robia chyby. Binotto má pred sebou tú najväčšiu výzvu – musí zistiť skutočnú príčinu toho, prečo sa to deje. Mattia teraz musí nájsť také riešenia, aby tím fungoval lepšie. V dnešnej Formule 1 musí všetko fungovať takmer dokonale, aby ste vyhrali. Vo Ferrari za čias Jeana Todta a Michaela Schumachera to bolo iné. Ferrari malo niekedy tak jednoznačne lepšie auto, že jedna či dve chyby sa dali skryť. V súčasnosti už to nie je možné,“ vyhlásil rodák z Turína.

Okrem toho Talian podotkol, že Achillovou pätou tímu z Maranella určite nie sú jazdci. „Tí za to nemôžu. Ferrari má dvoch skvelých pilotov. Podľa mňa obaja patria medzi najlepších päť vo Formule 1. Leclerc je neuveriteľne rýchly v kvalifikácii a Sainz je úžasný pretekár. Obaja sú dosť dobrí na to, aby pre Ferrari vyhrali Pohár konštruktérov. Na zložení jazdcov by som nič nemenil.“

Súvisiace články