logo F1online.sk

Russell koriguje svoje slová o Bottasovej vine, no nie o jeho úmysle

Mechanici Williamsu po nehode Georga Russella a Valtteriho Bottasa
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala19. 4. 2021

Emócie mierne vychladli a s nimi aj ostrosť Russellovho jazyka. Svoje prvotné vyjadrenia, ktoré vyslovil ešte pred skončením pretekov, teraz mierni. Uznáva, že Valtteri Bottas mal na predmetnej rovinke právo brániť sa, no svojej teórie o Bottasovej motivácii sa nevzdáva.

Medzi Russellom a Bottasom to v sobotu vrelo. Jeden obviňoval druhého: podľa Russella Fín porušil džentlmenskú dohodu o nepredvídateľných manévroch vo vysokých rýchlostiach, Bottas zas tvrdil, že šiel úplne čisto a na vine bol len Russell, ktorý si mal na slikoch dvakrát rozmyslieť, čo urobí.

Dvojica si celú vec medzi sebou ešte úplne nevyjasnila, no Russell tak chce čoskoro spraviť. “Ja a Valtteri sa potom pozhovárame a vyčistíme vzduch. V tom zápale emócií ich bolo veľa, ale nemám záujem byť s niekým na nože alebo mať s niektorým z jazdcov na štarte zlé vzťahy. Chcem tým povedať, že mám v úmysle si to s ním vydiskutovať. Tento týždeň si asi zavoláme, aby sme to hodili za seba a pohli sa ďalej.”

“Všetci sme tu pretekári. Bojujeme o pozíciu. V tej chvíli je to pre všetkých z nás obrovské sklamanie. A viete, až sa vám zastaví srdce, keď havarujete v rýchlosti cez 300 km/h. Vtedy netušíte, čo sa stane.”

“Môj hnev smerom k nemu vtedy pramenil z toho, že som si myslel, že nás oboch vystavil nebezpečenstvu. Ak mám byť úprimný, v tej rýchlosti to bol strašidelný incident. Našťastie sme obaja odchádzali bez ujmy po svojich. Ale mohlo to dopadnúť aj úplne inak,” uvedomuje si šéf Asociácie pretekárskych jazdcov GPDA, ktorý túto úlohu prevzal po Romainovi Grosjeanovi.

Russell už z nehody neobviňoval Valtteriho Bottasa, jeho ďalšie slová boli o poznanie miernejšie. “Myslím si, že to bol smolný incident, no dalo sa mu vyhnúť. Valtteri sa bránil tvrdo, no mal na to plné právo.”

“Trať sa stáčala smerom doľava, on išiel rovno,” pokračoval Brit, ktorý až pri vypočúvaní komisármi objavil túto druhú perspektívu. “Na záberoch z bezpečnostných kamier, ktoré sme videli, to bolo oveľa jasnejšie. Avšak, ako som povedal, mal právo to spraviť, v týchto podmienkach bola na trati len jedna suchá stopa, výsledok mohol byť len jeden. Bolo to smolné. Jeho manéver bol v rámci pravidiel a mal naň právo, ale dalo sa tomu vyhnúť. Podľa môjho názoru mal trochu viac brať ohľad na rýchlosť a podmienky.”

Podľa Russellovej teórie, ktorú Bottas odbil poznámkou o alobalovej čapici, Fín vytočil svoj prepínač agresivity na maximum, keď zbadal, že ho prenasleduje jeho sok v boji o sedačku Mercedesu. Russell špekuloval, že keby bol na jeho mieste iný pilot, tak by sa možno zachoval inak.

“Medzi mnou a Valtterim nie je žiadne napätie, ale z tej poznámky si môžete odniesť, čo len chcete. Myslím si, že je úplne jasné, ako bola zamýšľaná,” vyhlásil Russell. “Ale možno sa mýlim. Možno o každú jednu pozíciu bojuje takto. Ako som povedal, mal na to právo.”

Súvisiace články