logo F1online.sk

Brundle: Vo Formule 1 máme príliš veľa pretekov

Po štarte VC Belgicka 2020
© Mercedes
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko14. 4. 2021

Bývalý pretekár Formuly 1 a súčasný komentátor Sky Sports, Martin Brundle, sa vyjadril, že šampionát má v súčasnosti príliš veľa pretekov. Podľa neho sú financie jediným dôvodom vysokého počtu podujatí. V aktuálnom ročníku 2021 ich totiž máme najviac v histórii, až 23.

Tohtoročný kalendár Formuly 1 zahŕňa aj vyčerpávajúcu trojicu pretekov po sebe, Rusko, Singapur a Japonsko. Ďalšou trojicou v kalendári sú následne aj veľké ceny v USA, Mexiku a Brazílii. Práve na tri po sebe idúce podujatia už v minulosti upozorňovali niektorí piloti Formuly 1.

„Mám pocit, že 18 pretekov je naozaj dobré číslo, maximálne 20,“ povedal Brundle pre In The Fast Lane. „Osemnásť, v podobe dvoch mesačne po dobu deviatich mesiacov, a trochu ich zamiešať pre letnú prestávku.“

„Minulý rok sme však absolvovali 17 podujatí za 23 týždňov, ale všetky boli v Európe a na Blízkom východe, pretože to, čo nás tak ťaží, je cestovanie po celom svete, z Južnej Ameriky do Japonska a podobne, ‚jetlag‘ a dlhé trasy. Takže v tomto ohľade to nemôžeme porovnávať,“ pokračuje Martin Brundle. „Osobne si myslím, že 23 podujatí je dosť, je tu únava, je tu určitý sklon k záveru sezóny.“

Liberty Media ako majiteľ F1 často diskutuje o zvýšení počtu podujatí až na 25. Nový mestský okruh v Saudskej Arábii by sa mal dokončiť v novembri tohto roku, zatiaľ čo ďalším potenciálnym konkurentom tejto udalosti je Amerika a okruh v Miami.

„Myslím si, že ide o finančný aspekt, aby som bol úprimný, oni (Liberty Media) musia neustále zvyšovať počet,“ uviedol Brundle.

„Verím, že je to príliš veľa pretekov. Bernie Ecclestone mi hovorieval:‚Pozri sa, koľko je futbalových zápasov‘ a ja som mu povedal: ‚Ale to sú kmeňoví fanúšikovia‘. Ak sledujete Manchester United, sledujete Manchester United. Nemyslím si, že Formula 1 je rovnaká,“ povedal bývalý britský pretekár Formuly 1.

Súvisiace články