logo F1online.sk

Villeneuve: Až teraz uvidíme, ako Verstappen zvláda skutočný tlak

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala12. 4. 2021

Niektorí piloti to pod tlakom vedia, iní sa zosypú. Ako však bude vo vypätých situáciách reagovať Max Verstappen? Jacques Villeneuve je na to zvedavý, hovorí totiž, že zatiaľ na túto otázku odpoveď nepoznáme, keďže sa holandský pretekár ešte pod poriadny tlak nedostal. Prvá vážna skúška ho zrejme čaká v tejto sezóne.

Verstappen do novej sezóny nevyštartoval zrovna najlepšie; kvalifikáciu síce ovládol dominantným spôsobom, no v pretekoch aj kvôli technickým problémom a skvelému výkonu Mercedesu o víťazstvo prišiel. Na Hamiltona tak už stráca sedem bodov, teraz bude dôležité, aby túto stratu čím skôr stiahol; ešte predtým, ako sa Mercedes opäť dostane do sedla.

Jacques Villeneuve sa minulý týždeň dožil päťdesiatky, nuž a pri tejto príležitosti poskytol rozhovor talianskym novinám La Gazetta dello Sport, v ktorom hovoril o aktuálnej situácii vo Formule 1 a dueli Maxa Verstappena s Lewisom Hamiltonom.

“Verstappen má v tomto roku auto a tiež tímového kolegu, ktorý mu môže pomôcť viac ako Bottas Hamiltonovi,” načal Jacques Villeneuve, ktorý však nečaká, že by Pérez Verstappenovi priniesol titul na zlatom podnose, ako sa to podľa cynika v posledných sezónach snažil robiť Bottas pre svojho kolegu.

Verstappen bude musieť bojovať. “Teraz uvidíme, ako bude Max reagovať, keď sa dostane pod tlak. Toto je totižto prvýkrát, čo môže naozaj vyhrať titul majstra sveta. Napríklad v Bahrajne to pokazil tím, ktorý zvolil nesprávnu stratégiu, prvýkrát boli nútení reagovať na Mercedes.”

“Bude to dlhý súboj na špičkovej úrovni. Ten tlak na Verstappena sa zmenil, teraz už nemá dovolené robiť chyby. Red Bull mal víťazstvo vo vrecku, ale podarilo sa mu nájsť spôsob, ako oň prísť,” analyzuje posledné preteky majster sveta z roku 1997.

V padoku sa okrem súboja Verstappena s Hamiltonom živo diskutovalo aj o návrate Fernanda Alonsa, dvojnásobného majstra sveta F1 a dvojnásobného víťaza 24-hodinovky v Le Mans. Španiel sa teraz pokúsi nazbierať ďalšie formulové pódiá či azda i víťazstvá, čo naznačuje, že sen o získaní trojkoruny nateraz odložil.

“Myslím si, že sa už o to prestal snažiť,” hodnotí Alonsovo rozhodnutie nepokúsiť sa vyhrať na Indy500 a radšej sa vrátiť do F1. “Prvý rok, keď sa objavil v Indy, si uvedomil, že keď odjazdí len jedny preteky, tak nie je možné ich vyhrať. Potreboval by jazdiť na všetkých ováloch, ale nemyslím si, že to sa mu páči.”

Skutočnú trojkorunu doposiaľ získal len Graham Hill, teda zvíťazil na VC Monaka, triumfoval na 24-hodinovke v Le Mans a ako víťaz sa napil mlieka po skončení Indy500. Jacques Villeneuve už túto trojkorunu určite nezíska — chýba mu monacké víťazstvo —, no pomýšľa na svoju vlastnú.

Keďže už je držiteľom titulu v F1 a víťazom Indy500, chcel by ešte pridať prvé miesto z Le Mans. “Myslím na to každý deň,” pripúšťa Villeneuve, ktorý v roku 2008 skončil na bájnej 24-hodinovke druhý. “To je aj dôvod, prečo som ešte neskončil. Stále pretekám s Porsche, objavujem sa v Nascar. Teraz do Le Mans vstupujú noví výrobcovia, chcel by som s tým ešte niečo spraviť.”

Súvisiace články