logo F1online.skF1online.sk

Podľa Marka by bol Verstappen v AlphaTauri minimálne o štvrť sekundy rýchlejší

Max Verstappen, Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 4. 2021

Od začiatku predsezónnych testov bolo zrejmé, že tímu AlphaTauri sa podarilo postaviť pre túto sezónu kvalitné auto. Potvrdil to i Pierre Gasly kvalitným piatym miestom v kvalifikácii na Veľkú cenu Bahrajnu. Podľa poradcu Red Bullu Helmuta Marka to však mohlo byť ešte omnoho lepšie. Vraj keby v aute sedel Max Verstappen, porazil by aj Valtteriho Bottasa.

Tento Rakúšan vie ako „povzbudiť“ ľudí vo svojom kádri. Už od roku 2019 je zrejmé, že medzi Markom a Pierrom Gaslym nepanuje prílišný rešpekt. V kvalifikácii na Veľkú cenu Bahrajnu zajazdil Francúz pomerne solídne a jeho čas 1:29.8s stačil na piate miesto, asi osem desatín za najrýchlejším Verstappenom. Helmuta Marka však tento výkon príliš neohromil.

„Povedal by som, že Max by bol v kvalifikácii určite minimálne o dve alebo tri desatiny rýchlejší,“ povedal Rakúšan, ktorého cituje Formel1.de. „Na pole position by sa však určite nedostal.“

V každom prípade by tri desatiny sekundy stačili na čas tretieho Valtteriho Bottasa v mocnom Mercedese. Marko samozrejme môže mať pravdu, no pravdou určite je aj to, že takéto vyjadrenia na pohode nikomu nepridajú. Nevieme ako dlho ešte budú trvať záväzky Pierra Gaslyho voči Red Bullu, no podľa niektorých špekulácií skončia už po tejto sezóne a Francúz bude mať pred ročníkom 2022 voľnú ruku. Ako reálne alternatívy sa javia tímy Alpine (bez zmluvy je Esteban Ocon) a Alfa Romeo, kde pre budúci rok nemá zmluvu žiadny z pilotov.

Marko si medzitým našiel nového obľúbenca, Japonca Júkiho Cunodu. Okrem toho má akadémia Red Bullu vo Formule 2 v tomto roku hneď troch zástupcov a dvom z nich vyšiel štart novej sezóny na výbornú, Liam Lawson je priebežne druhý, Jehan Daruvala tretí.

„Júki je neopracovaný diamant. Nechceme ho spáliť, preto budeme skúmať jeho progres a na základe toho sa rozhodneme. S autom dokáže fantasticky narábať a je to tiež charizmatická osobnosť. Sme radi, že ho máme,“ vyhlásil Marko.

Súvisiace články

Diskusia