logo F1online.sk

Weber o Schumiho návrate do F1: Povedal mi, že sa nudí a proste musí jazdiť

Michael Schumacher na VC Japonska 2004
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala20. 6. 2020

Willi Weber pôsobil po boku Michaela Schumachera ako jeho manažér cez 20 rokov. Počas jeho kariéry ho vo všetkom podporoval, no keď mu sedemnásobný majster sveta tri roky po oznámení odchodu do dôchodku zavolal, že sa do chce do Formuly 1 vrátiť, snažil sa ho poriadne schladiť. Nepodarilo sa.

Weber mal so Schumacherom zmluvu až do roku 2014, no dlhoročná spolupráca sa skončila predčasne — aspoň z pohľadu biznisu. O dôvodoch tohto konca sa zatiaľ veľa nehovorilo, až v piatok v rozhovore pre motorsport-total.com Willi Weber prezradil, kvôli čomu ho na pozícii Schumacherovho manažéra postupne nahradila Sabine Kehmová.

Podľa objaviteľa legendárneho mladíka z Kerpenu sa pod to podpísali dva dôvody. “Dovoľte mi povedať, že to bola tá najhlúpejšia vec, akú vôbec mohol urobiť,” zareagoval na margo nápadu, že by sa Schumacher mal vrátiť do Formuly 1, Willi Weber.

“Povedal mi, že sa nudí a proste musí jazdiť. Hovorím mu: ‘Michael, čo vlastne chceš? Môžeš len stratiť. Už nič nevyhráš, už si vyhral všetko. Si najlepší pretekár na svete, si na najvyššom stupienku, na aký sa dá dostať. Môžeš len stratiť,'” dohováral svojmu zverencovi Weber. “On ma ale nepočúval.”

“Nuž a druhá vec bola tá, že po rokoch mimo Formuly 1 som si nechcel zas baliť kufre, nechcel som mať ‘jet lag’, nechcel som 24 hodín sedieť v lietadle,” vzápätí pokračoval manažér nielen Michaela Schumachera, ale aj jeho brata Ralfa, Nica Hülkenberga, ale napríklad aj známych modeliek ako Claudia Schifferová či Naomi Campbellová. V roku 2009 už ale Weberovi pomaly ťahalo na sedemdesiat… “Na mňa by to už bolo moc. Navrhol som mu teda, že na zámorských pretekoch ho síce nebudem sprevádzať, ale v Európe naňho dozriem.”

Schumacherovi sa to celé veľmi nezdalo. “Stále sa vracal a vracal, a hovorí: ‘Willi, ešte som o tom premýšľal. Budem sám sebe manažérom. O všetko sa postarám sám,'” spomína na Schumacherove slová Weber. “Hovorím mu — Michael, je to obrovská chyba! Nechaj to tak!”

“‘Nie, nie, ja to spravím. Ak do toho nejdeš ty, zvládnem to aj sám.'”

Po dvadsiatich rokoch spolupráce Weber nedopustil, aby sa dvojica rozišla v zlom a navrhol, nech teda uzavrú spoločnú kapitolu v priateľskom duchu. Spočiatku sa teda aj sám Weber ukazoval na veľkých cenách po Schumacherovom boku, no postupne sa vytrácal až z Formuly 1 úplne odišiel.

“Želal som mu všetko dobré, ale vedel som, že to pôjde už len dolu kopcom,” vyhlásil Weber, ktorému dali Schumacherove výsledky za pravdu. Počas svojho druhého stintu v F1 získal len jednu pole position a osamelé tretie miesto. Vo všetkých troch ročníkoch ho navyše v šampionáte porazil jeho kolega Nico Rosberg.

Weberove slová sa naplnili, no jeho vzťah so Schumacherom to nenaštrbilo. “Práve naopak. Aj naďalej sme sa stretávali a veľa sme si telefonovali.”