logo F1online.sk

Di Resta: Vettel nie je pre Renault ten pravý, Alonso áno

Fernando Alonso
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 6. 2020

Jazdecká situácia v Renaulte sa v posledných týždňoch veľmi zásadne zmenila. Dá sa očakávať, že Daniel Ricciardo túto sezónu v Enstone už len „dojazdí“, možno by nemalo nikoho prekvapiť, keby mu jeho šéf Cyril Abiteboul druhý rok v tíme poriadne osolil.

Pozornosť sa tak presúva na Estebana Ocona, ktorý je teraz prirodzene pasovaný do roly lídra. Bude veľmi zaujímavé sledovať, ako si s ňou talentovaný Francúz po roku mimo Formulu 1 poradí. Podľa reportérov britskej televízie Sky bude práve Oconovo počínanie kľúčovým faktorom pri výbere jeho tímového kolegu pre rok 2021.

„Podľa mňa bude skvelý,“ povedal bývalý pretekár, dnes komentátor Martin Brundle. „Je to brilantný mladý pilot, ktorý musel stráviť rok mimo F1 so slúchadlami v garáži Mercedesu. Veľa sa toho naučil a celkovo vyspel. Je to však líder?“

„Spojenie Ricciardo-Ocon mohlo byť pre Renault niečo skutočne fantastické. Pre tento tím je veľká škoda, že sa to čoskoro zmení.“

V kuloároch sa už špekuluje, kto by mohol Austrálčana v kokpite tímu nahradiť. V hre sú samozrejme členovia akadémie Renaultu, ktorí by mohli stajni ušetriť balík peňazí, no hovorí sa aj o Sebastianovi Vettelovi či Fernandovi Alonsovi.

„Vezmú Alonsa alebo Vettela, ak by mali záujem?“ pýta sa Brundle. „Alonso je trochu tvrdší oriešok, sú na to pripravení? Alebo sa na scéne objaví ďalší mladík na spôsob Charlesa Leclerca? Myslím, že to bude záležať od toho, ako dokáže viesť tím Ocon.“

Svojim názorom prispel aj bývalý pilot Force Indie a šampión DTM, ktorý dnes taktiež pôsobí v britskej televízii Sky, Paul di Resta. Podľa jeho názoru sa Oconovi naskytla veľká príležitosť.

„Musí ju chytiť poriadne za pačesy,“ vyhlásil škótsky pretekár. „Už sme v jeho súboji s Pérezom mohli vidieť, že sa nebojí ísť proti tímu a tlačiť hranice až na úplnú hranu. To je však vlastnosť všetkých veľkých šampiónov.“

„Nemyslím si však, že Sebastian Vettel je pre Renault tým správnym človekom. Fernando Alonso bol súčasťou toho tímu. Niektorí ho majú radi, iní nie, ale ak potrebujete niekoho s reputáciu, kto prinesie tímu to správne momentum a ukáže skutočnú vášeň, potom je správnou voľbou,“ vyhlásil di Resta, ku ktorému sa pridal aj jeho kolega Ted Kravitz.

„Ak je Alonso k dispozícii, myslím, že by ste ho mali vziať a už nepustiť. Tiež mu zaplatiť toľko, koľko len budú môcť a žiť so všetkými následkami, či už pozitívnymi alebo negatívnymi. Ak je Fernando za, potom nemôžete váhať a musíte ho dostať na palubu,“ povedal Kravitz.