logo F1online.sk

Hamilton: Mohol byť trpezlivý, nemusel ma predbehnúť tam

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala28. 3. 2021

Potom, čo sa Mercedesu podaril undercut na Maxa Verstappena, si stratégovia na boxovom múriku tímu z Brackley dali veľmi záležať na tom, aby bitku s Maxom Verstappenom odložili až na úplný záver pretekov. Nakoniec k nej aj došlo. Max Verstappen svojho súpera postupne sťahoval, no dochádzali mu kolá a na Hamiltona zaútočil podľa Brita unáhlene. Verstappen mal byť vraj trpezlivejší.

Max Verstappen i Lewis Hamilton preteky odštartovali na stredne tvrdej zmesi. V úvode vytvorili na čele pretekov dvojičku a Hamilton si udržiaval konštantný odstup od svojho úhlavného nepriateľa. Pred trinástym kolom mu inžinier oznámil, že má na to zatlačiť a Hamilton sa dotiahol.

Keď Mercedes zamieril do boxov, Red Bull už vedel, že je zle. Hamilton len v prostrednom sektore ukrojil z Verstappenovho náskoku 1,4 sekundy a v čase, keď bol Red Bull v poslednej zákrute, už bol virtuálne druhý a nepomohla by mu ani zázračná zastávka pod dve sekundy. Undercut sa podaril.

“Počas prvého stintu sa mi ho darilo držať, ale mal som pocit, že počas toho stintu pôjde dlhšie,” hovoril Lewis Hamilton pre Ziggo Sport. Z Verstappenovej jazdy skutočne mohol mať dojem, že sa snaží šetriť pneumatiky a možno to bola i pravda. Na druhej strane však treba pripomenúť aj problémy s gripom v pomalých zákrutách, ktoré Holanďan vo vysielačke viackrát spomínal.

“Undercut bol veľmi silný,” pokračoval Hamilton vysvetľujúc, prečo prišla druhá zastávka tak skoro. “Nechcel som riskovať, že na mňa vytiahne undercut. Red Bull bol veľmi rýchly. Verstappen je v top forme a majú fantastické auto. Ich pohonná jednotka je taktiež veľmi silná. Keď vezmem do úvahy všetky faktory, som veľmi šťastný, že si odnášam takýto výsledok.”

Zlomovým momentom pretekov bol predbiehací manéver Maxa Verstappena štyri kolá pred koncom. Už v nájazde do prvej zákruty bol blízko zadného krídla Mercedesu W12 a na nasledujúcej rovinke sa dostal na jeho úroveň. Verstappen neváhal a pokúsil sa ísť s Hamiltonom bok po boku až do štvorky.

Podľa Hamiltona spravil chybu. “Nemyslím si, že by ma musel nutne predbehnúť práve tam. Mal čerstvejšie pneumatiky, takže mohol byť trpezlivejší. Ja som brzdil pekne neskôr a držal som sa po jeho boku, on musel vyjsť doširoka. Vyšiel mimo trať a v rámci pravidiel, ktoré tu máme, nemáme povolené opustiť trať pri predbiehaní.”

“Keď som to zbadal, povedal som si, že to je OK, tú pozíciu mi vráti. Čakal som však, že okamžite sa objaví ďalšia šanca, aby ma predbehol. Mne sa to podarilo držať poriadne dlho. Dúfam, že to budú naozaj cenné body,” vydýchol si rodák zo Stevenage.

Čaká nás minimálne zaujímavý úvod do sezóny, to už teraz môžeme povedať. “Max teraz podáva naozaj dobré výkony. Budeme musieť do toho dať úplne všetko, aby sme predvádzali takéto výkony. Milujeme tieto výzvy, ja milujem tieto výzvy. Milujem, čo robím.”

“Celý víkend mali úžasný výkon, takže sme vedeli, že treba ukázať niečo extra. Zastavili sme na posledný stint a snažili sa nájsť správny balans, aby sme netlačili príliš a na konci mali toho ešte dosť v pneumatikách. Max bol na mne na konci úplne nalepený, len tak tak sa mi ho podarilo udržať za sebou.”

“Boli to jedny za najťažších pretekov za posledné obdobie. Som za to naozaj vďačný a všetkým mužom a ženám v továrni patrí obrovské ďakujem za to, že neustále posúvajú hranice a nikdy sa nevzdávajú, ani vtedy, keď sme vzadu. Dnes to bolo v aute veľmi ťažké. Ale bolo to skvelé podujatie a pre nás výborný štart,” zhrnul Hamilton.