logo F1online.sk

Sainz sa stále učí: Musíte si zachovať vnútornú disciplínu

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 3. 2021

Noví piloti v nových tímoch, to je jedna z metafor sezóny 2021. Alonso, Ricciardo, Sainz, Vettel a ďalší. K tomu traja nováčikovia. Úvod sezóny znamená učiť sa a získavať nové návyky. Prvé podujatie nového ročníka navyše pripadlo na Bahrajn, ktorý je svojimi podmienkami veľmi špecifický. Aj novic vo Ferrari Carlos Sainz priznáva, že to bolo po mnohých stránkach zložité.

Prispôsobiť sa autu a prispôsobiť sa tímu. To je úloha každého jazdca v novom tíme. Carlos Sainz však vo svojich prvých dvoch voľných tréningoch s Ferrari vyzeral pomerne solídne. Piatkové večerné jazdy zakončil na peknom štvrtom mieste, necelé tri desatiny za najrýchlejším Maxom Verstappenom.

„Veľmi odlišné podmienky,“ povzdychol si Sainz po piatku. „V druhom tréningu sa vietor a podmienky na trati veľmi zmenili. Autá a ich vyváženie sa večer dostali omnoho viac na hranu, čo pole stlačilo bližšie k sebe. Bolo to pomerne zložité. Myslím, že dlhé jazdy boli v našom podaní lepšie. Pokiaľ ide o výkonnosť v kvalifikačnom tempe som prekvapený, aké tesné to medzi tímami bolo.“

Akonáhle pilot nasadne do nového auta, musí si na mnohé zvyknúť. Stroj v jeho rukách sa totiž neustále mení v závislosti na vetre, teplotách, vlhkosti a celkovom prostredí. Práve toto je podľa Španiela aktuálne jeho najväčšia slabina.

„Myslím, že sa ešte musím naučiť ako auto reaguje na rozličné podmienky. Ak to porovnám s McLarenom, tak tam som dobre vedel čo auto urobí, keď dôjde k zmene poveternostných podmienok. Mohol som tak predvídať a zakaždým z auta dostať 95 až 100 percent jeho výkonnosti nezávisle na podmienkach,“ povedal Carlos.

„Akonáhle prídete do nového tímu a nasadnete do nového auta, neviete ako bude reagovať na zmenené podmienky. Takže nevyužívate celý jeho potenciál a robíte chyby, lebo neviete ako bude váš monopost reagovať. Potrebujete teda jazdiť, potrebujete skúsenosti, potrebujete si skúsiť rozličné podmienky, aby ste sa naučili ako auto reaguje na vietor, teploty a podobne.“

„Musíte si zachovať vnútornú disciplínu, príliš nekomentovať vyváženie auta, pretože viete, že zatiaľ nedokážete využiť celý potenciál. Dnes sa mi medzi tréningami podarilo dobre adaptovať a v aute som sa cítil ako doma. Zajtra to však môže byť zase o niečom úplnom inom, akonáhle sa vietor zdvihne možno budem musieť začať od začiatku,“ dodal španielsky pretekár.