logo F1online.sk

Očistený Marko Hamiltona chápe: Nie je jeho úlohou kontrolovať médiá

Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 6. 2020

Údajné vyjadrenie Helmuta Marka vyvolalo obrovskú vlnu reakcií. V skutočnosti pritom jeho slová v znení, v akom boli prezentované, ani nikdy nepadli, no to sa podarilo odhaliť až príliš neskoro. Búrka už bola na svete. Dnes je Helmut Marko očistený; stránka, ktorá so správou prišla, sa poradcovi Red Bullu ospravedlnila.

Formulová streda ponúkla ďalší diel svojej telenovely, tentoraz poriadne ostrý. Aspoň to tak vyzeralo potom, čo sa médiami prehnali informácie o tom, že Helmut Marko znegoval iniciatívu Lewisa Hamiltona vo veci protestov v USA. Keď napoludnie pridal svoju reakciu aj samotný Lewis Hamilton, vec sa nedala zastaviť.

Helmuta Marka hneď kontaktovala tlačová hovorkyňa Red Bullu Racing. “Ani som nevedel, čo mi to hovorila. Nuž a potom sa to všetko začalo,” opisuje stredajšie udalosti Helmut Marko, ktorého slová priniesol motorsport-total.com. “Spýtala sa ma, čo presne som v tom rozhovore povedal. Nedá sa pamätať si každý jeden detail rozhovorov, ktoré poskytnem.”

Red Bull teda požiadal nemeckú televíziu, aby skontrolovala celý záznam, ktorý nahrala ešte piateho júna na Red Bull Ringu. Žiadosti o overenie informácií však televízia nedostala len z Milton Keynes. “Telefóny vyzváňali u mňa doma, v Red Bulle aj v RTL. Z RTL mi povedali, že ich bombardovali otázkami celé štyri hodiny.”

Veľmi rýchlo sa potvrdilo, že Helmut Marko sa o Lewisovi Hamiltonovi a iniciatíve BLM ani nezmienil. Opäť raz sa ukázalo, prečo je pre tímy a jazdcov dôležité, aby ich pri všetkých rozhovoroch s médiami sprevádzali zástupcovia tlačového oddelenia, ktorí si celý rozhovor nahrávajú.

“Z emocionálneho pohľadu je do toho veľmi vložený. On je pretekár, nie je jeho úlohou overovať správnosť informácií,” zareagoval Marko na Hamiltonov status na Instagrame. “Z tohto pohľadu vnímam jeho reakciu ako pochopiteľnú.”

Keď teda vyšlo najavo, že nešlo len o chybný preklad, ale rovno o vymyslený príbeh, Red Bull sa pokúsil celú vec urovnať. “Horner poslal Hamiltonovi esemesku,” ozrejmil Marko. “Potom ten príspevok zmazal.” Sám Marko sa šesťnásobnému majstrovi sveta ozval cez email, “na ktorý aj odpovedal”. O obsahu komunikácie Marko viac nepovedal.

Nuž a ako celý príbeh vznikol? V stredu večer sa na previnilej stránke objavilo ospravedlnenie smerom k Helmutovi Markovi s uznaním si chyby. Jeden z blogerov mal prebrať informáciu z príspevku na twittri, ktorý patril pod satirický účet. To si však neuvedomil.

“Podnikáme voči nim právne kroky. Je to unavujúce. Neuvedomil som si, ako rýchlo sa veci môžu zomlieť. Môžeme to považovať za ukážku toho, ako prehnane hysterický pohľad na vec ničomu nepomôže,” skonštatoval Marko s dodatkom: “Je to absurdné, nie som žiaden rasista. V našom tíme máme zamestnancov z toľkých krajín, že to ani neviem zrátať. Rovnako to funguje v našom juniorskom programe. A v mojej spoločnosti sú zamestnanci z pätnástich štátov a iks kontinentov.”