logo F1online.sk

Alesi: Charles si už nemôže myslieť, že ho jeho vek ospravedlní

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 3. 2021

Scuderia Ferrari vstúpi do sezóny 2021 s obmenenou jazdeckou dvojicou, keď dlhoročnú stálicu Sebastiana Vettela nahradí Carlos Sainz. O titul v Maranelle v tomto roku určite bojovať nebudú, no aj tak bude tento tím zaujímavé sledovať najmä po jazdeckej stránke. Bývalý pilot Ferrari Jean Alesi sa už nevie dočkať až monacko-španielsky tandem uvidí na trati.

Podľa mnohých je duo Leclerc – Sainz vôbec najsilnejšou jazdeckou dvojicou na rošte. Tento status dostalo Ferrari aj od renomovaného portálu The Race a svoje nadšenie neskrýva ani bývalý pilot Scuderie Jean Alesi.

„Túto dvojicu absolútne zbožňujem. Carlos v posledných rokoch vyrástol a robil veci správne,“ vyhlásil Alesi pre Gazzetta dello Sport. „Za tie roky si musel prejsť všeličím, no nikdy sa nesťažoval a nerobil okolo seba zbytočný hluk. Som si istý, že v tom bude pokračovať a dočká sa skvelých vecí.“

Víťaz Veľkej ceny Kanady z roku 1995 vidí v španielskom pretekárovi záblesky velikánov a dokonca ho prirovnal k štvornásobnému šampiónovi Alainovi Prostovi. Ten sa tiež sústredil hlavne na to, aby svoje auto pripravil na nedeľné preteky a profitoval z každej naskytnutej príležitosti.

„Ak v sobotu skončí v kvalifikácii na piatom mieste, v nedeľu od neho môžete očakávať pódium. V tomto smere mi veľmi pripomína Alaina Prosta. Toho ste si v piatok a v sobotu takmer nevšimli, ale v nedeľu dokázal využiť každú príležitosť a dosiahnuť optimálny výsledok. A Carlos je presne taký istý, veľa myslí a myslí správne. Stane sa stimulom a referenčným bodom pre Charlesa,“ povedal Alesi.

Ďalšou otázkou pred štartom sezóny 2021 je, aký budú mať Leclerc a Sainz vzťah. Monačan je teraz vo Ferrari pevne zahniezdený a počas troch rokov v F1 interný súboj s tímovým kolegom neprehral. Carlos na druhú stranu nie je pilotom, ktorý by mal problémový status a aj preto Alesi neočakáva žiadne interné trenice.

„Nie, to si nemyslím. Obaja sa musia koncentrovať na rekonštrukciu tímu a Leclerc má skúsenosti so silným tímovým kolegom. Charles vie ako si poradiť s tlakom a konkurenciou vo vnútri tímu,“ povedal Alesi.

„Nemyslím, že vo Ferrari budú mať jazdeckú jednotku a dvojku. Je však pravda, že pre Leclerca sa v porovnaní s minulým rokom pár vecí zmení. Už si nemôže myslieť, že je mladý a to ho ospravedlňuje. Tomu už odzvonilo. Navyše, na druhej strane garáže bude mať jazdca, ktorý robí len veľmi málo chýb. Carlos prakticky chyby nerobí,“ dodal Francúz.