logo F1online.sk

Hamilton chce aktívne riešiť rasovú otázku v F1: Hesiel bolo vlani dosť

Lewis Hamilton
© Mercedes
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko22. 3. 2021

Úradujúci majster Lewis Hamilton by chcel v nadchádzajúcej sezóne aktívne riešiť rasovú otázku v šampionáte Formuly 1. Na túto tému ponúkol rozhovor aj na záver desiatej epizódy seriálu Drive to Survive 3. V minulej sezóne sme mohli byť svedkami iniciatívy „Koniec rasizmu“, a na tejto vlne chce Hamilton pokračovať i v roku 2021.

V odpovedi na otázku portálu Motorsport.com, ktorého zaujímal nielen Hamiltonov pohľad na protirasistické aktivity z minulej sezóny, ale tiež na stretnutia s novým výkonným riaditeľom F1 Stefanom Domenicalim, Brit vyhodnotil snahy nového vedenia za veľmi pozitívne. Podľa neho šlo o “skutočne skvelý prvý krok”.

„Stefano (Domenicali) si našiel čas, aby si s nami všetkými k tomu sadol a bol otvorený, pokiaľ ide o diskusiu o tom, ako môžeme spolupracovať na zlepšení tohto športu,“ uviedol Lewis Hamilton.

„V skutočnosti sme o tom nemuseli viesť siahodlhú diskusiu (iniciatíva „End Racism“ pred pretekmi). Vysvetlil nám svoje plány a my sa k nim môžeme vrátiť,“ vysvetľuje britský pilot tímu Mercedes.

„Nešlo o to, že by sa to muselo urobiť priamo na mieste, ale robia sa určité úpravy, ktoré sú podľa mňa pozitívne. Minulý rok sa objavilo dosť hesiel. Je zrejmé, že ‚jazdíme ako jeden‘, ale tento rok je potrebné konať. To je niečo, čo nám bolo povedané a vysvetlené,“ pokračoval sedemnásobný majster sveta Formuly 1.

„To je naozaj to, čo musíme zaistiť. Že budeme aj naďalej viesť túto debatu, aby sme zabezpečili, že aj tento rok budeme tlačiť na činy a neustále sa usilovať o diverzitu a inklúziu v tomto športe,“ povedal Lewis Hamilton. „Myslím si, že sme všetci v súlade s týmto cieľom, chceme ho dosiahnuť spoločne.“

Šéf Formuly 1 pre stratégiu a obchod Yath Gangakumaran napríklad len nedávno prezradil, že Formula 1 chce do budúcna znevýhodneným komunitám ponúkať zľavnené či dokonca bezplatné lístky na víkendy F1. Rovnakej cieľovej skupine chce ponúkať i štipendiá a týmto študentom pomôcť získať vyššie vzdelanie.

Súvisiace články