logo F1online.sk

Vstúpi Porsche alebo Audi do Formuly 1?

Porsche, ilustračné
© Porsche
Mirec Somoši
Mirec Somoši21. 3. 2021

Olivier Blume, ktorý je výkonným riaditeľom spoločnosti Porsche AG, uviedol, že koncern Volkswagen Group skúma možnosti a zvažuje vstup do F1, či už pod značkou Porsche alebo Audi.

Nová generácia pohonných jednotiek mala byť v kráľovnej motoršportu uvedená v roku 2026, no tento dátum sa upravil na rok 2025. Hlavným cieľom je zníženie nákladov na výrobu motorov, čo by sa mohlo dosiahnuť najmä v oblasti spaľovacieho motora vďaka zavedeniu open-source riešení. To umožní väčšie zameranie na elektrické komponenty. Práve to chce FIA dosiahnuť, aby bola nová generácia motorov sústredená na elektrické technológie so zvýšeným výkonom a priniesla by kreatívne spôsoby, ako pracovať s touto energiou.

Volkswagen Group už prejavil záujem o F1 s novými motormi, nakoľko sa im táto príležitosť zdá pomerne atraktívna. Olivier Blume však uviedol, že ak by vstúpili do F1, doposiaľ nie je rozhodnuté, či by sa jednalo o značku Porsche alebo Audi. „V DNA spoločnosti Porsche je motoršport a vždy nás budú zaujímať súťaže, pomocou ktorých by sme využívané technológie dokázali dostať aj do bežných vozidiel.“

„Diskutovali sme s vedením F1 a koncernom Volkswagen Group o tom, či by sme mali záujem pretekať. Skúmame jednotlivé možnosti a zatiaľ sme neučinili žiadne rozhodnutie. Jasné nie je ani to, či by sme vstúpili pod značkou Audi alebo Porsche. Všetko bude závisieť od nových pravidiel v roku 2025. Dovtedy sa zameriame na preteky cestovných vozidiel, WEC, kde máme nový prototyp, a pokúsime sa vyhrať Le Mans, Sebring a Daytonu. Pokračovať budeme, samozrejme, aj vo Formule E,“ dodal Blume.

V súčasnosti máme vo Formule 1 štyroch výrobcov motorov, a to konkrétne Mercedes, Hondu, Ferrari a Renault. Vstup nového výrobcu by určite osviežil štartový rošt a prispel by k zatraktívneniu kráľovnej motoršportu.

Súvisiace články