logo F1online.sk

Vyhlásenie Stefana Domenicaliho pred novou sezónou

Stefano Domenicali
© Twitter/McLaren
Mirec Somoši
Mirec Somoši21. 3. 2021

Šéf F1, Stefano Domenicali vydal jedno zo svojich prvých vyhlásení, v ktorom priblížil očakávania pred sezónou 2021 a na záver dodal aj vyhliadky do budúcna.

V otázkach a odpovediach, ktoré sú zverejnené na oficiálnej webovej stránke F1, sa Domenicali rozhovoril o nasledujúcej sezóne. „Môžete vidieť, že medzi tímami panuje dobrá atmosféra, máme tu množstvo nových monopostov a veľmi veľké očakávania, aby sme zabezpečili, že ešte pred príchodom novej generácie monopostov budúci rok, bude tohtoročný šampionát špeciálny.“

„Príchod Aston Martinu je znakom toho, že Formula 1 je stredobodom pozornosti pre výrobcov automobilov. Tí, ktorí sú tu s nami už dlhú dobu, to vedia. Zavedenie rozpočtového stropu znamená, že tímy môžu byť stabilné a nové monoposty sú dobrou víziou do budúcnosti,“ povedal Domenicali.

Nový šéf F1 je vo svojej funkcii zatiaľ len veľmi krátko, no stihol už absolvovať aj zaujímavé diskusie s jazdcami. „Začal som 1. januára a od tej doby som zažil veľmi aktívne obdobie. Existuje množstvo vecí, ktoré musím urobiť, avšak cítim energiu a to je skvelé, pretože po náročnej zime a situácii ohľadom Covid-19 je super vidieť autá späť na trati. Pred začiatkom predsezónnych testov v Bahrajne som sa stretol s jazdcami, aby sme prediskutovali rôzne témy. Mali sme konštruktívne stretnutie a dohodli sme sa, že to, o čom sme sa bavili, si necháme pre seba,“ zhodnotil tajomne 55-ročný Talian.

Zároveň však poznamenal, že jazdci sú neoddeliteľnou súčasťou Formuly 1 a je potrebné s nimi diskutovať. „Bolo dôležité, aby sme spoločne zdieľali začiatok tejto novej cesty. Ako sme vždy hovorili, jazdci sú pre F1 veľmi dôležití a preto ich musíme neustále informovať.“

„Hovoril som aj so šéfmi tímov, pretože sme organizácia, ktorá potrebuje prijímať názory od všetkých zainteresovaných strán. Naša úloha spočíva v tom, aby sme vytvorili správne prostredie pre úspešný šport a zabezpečili, že z hľadiska rastu sa F1 posunie na ďalšiu úroveň. Preto s nimi musíme pravidelne diskutovať,“ uviedol bývalý šéf tímu Ferrari.

Domenicali však varuje, že situácia je stále pomerne náročná a čaká ho veľa práce. „Zoznam úloh je dosť dlhý. Prvou dôležitou vecou je začať sezónu v Bahrajne. Nie je to však samozrejmosť. V tejto situácii spojenej s Covid-19 musíme brať do úvahy aj vývoj pandémie. Je skvelé, že na základe všetkých protokolov máme umožnené cestovať po celom svete a pretekať. Na druhej strane však musíme hľadieť aj do budúcnosti.“

Podľa súčasného šéfa F1 je budúcnosť kráľovnej motoršportu veľmi jasná. „Nasledujúci rok budeme mať nové revolučné monoposty, diskutujeme aj o nových krokoch v oblasti pohonnej jednotky pre rok 2025 a máme veľmi jasné ciele. Na druhej strane musíme pracovať na súčasnej platforme ‚We Race As One.‘ Je to dôležité, chceme sa na tom podieľať a zohrať významnú rolu,“ dodal na záver rodák z Imoly.

Súvisiace články