logo F1online.sk

Saudská Arábia predstavila nový okruh pre F1, má až 27 zákrut

Saudská Arábia, Džidda
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 3. 2021

5. decembra 2021 sa uskutoční premiérová Veľká cena Saudskej Arábie na mestskom okruhu v Džidde. Architektom novučičkej mestskej trate bol menovaný Hermann Tilke. Jeho dizajn nám však až dodnes zostával skrytý. Organizátori si predstavenie naplánovali na 18. marca a parametre novej trate teda mnohých prekvapili.

Najdlhší a najrýchlejší mestský okruh v súčasnom kalendári, aspoň to tvrdí promotér. Dĺžka 6175 metrov, šírka trate od desať do pätnásť metrov a celkovo až 27 zákrut. Špecifikom saudského okruhu je i prevaha ľavotočivých zákrut (celkovo tu nájdeme šestnásť ľavotočivých a jedenásť pravotočivých). Jazdiť sa teda bude proti smeru hodinových ručičiek.

Napriek ohromnému množstvu zákrut sa promotéri chvália tým, že okruh v Džide bude najrýchlejším mestským okruhom v kalendári s priemernou rýchlosťou až 250 kilometrov za hodinu.

Podobne ako okruh Yas Marina na opačnej strane Arabského polostrova je situovaný v prístave. Trať obmývajú vody Červeného mora a obklopujú ju tisíce reflektorov. Pretekať budeme vo večerných hodinách pod umelým osvetlením.

“Okruh bol vybudovaný v úzkej spolupráci medzi spoločnosťou Tilke GmbH & Co. KG a tímom Formula 1 Motorsport pod vedením Rossa Brawna. Jedná sa o atypickú mestskú trať, ktorá využíva čo najviac už existujúcich cestných komunikácií, zachováva si však kľukatý a vysokorýchlostný charakter,” stojí v oficiálnom stanovisku.

“Úzko sme spolupracovali s Tilkem a promotérmi v snahe vybudovať trať, ktorá zabezpečí vzrušujúce pretekanie koleso na koleso. Dizajn prináša to najlepšie z moderných mestských okruhov, ale nájdeme tu tiež vysokorýchlostné sekcie a príležitosti na predbiehanie. Okruh je situovaný v nádhernej lokalite na brehoch Červeného mora a už sa nevieme dočkať, až tu v decembri uvidíme monoposty Formuly 1,” povedal Ross Brawn.

Súvisiace články