logo F1online.skF1online.sk

Mick Schumacher bude pretekať pod otcovou skratkou: Mám k nej silný vzťah

Mick Schumacher
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala14. 3. 2021

Pozornejší diváci si už v piatok všimli zaujímavú novinku. Na výsledkoch v rámci priameho prenosu sa objavila skratka MSC, ktorú kedysi využíval Michael Schumacher. Dnes však patrí Mickovi Schumacherovi, ktorý si ju otvorene vyžiadal.

Mick Schumacher v juniorských kategóriách pretekal pod skratkou SCH, čo je v televíznej grafike štandardnom. Obyčajne sú pilotovi pridelené prvé tri písmená z priezviska. Avšak, keďže v minulosti pretekali vo Formule 1 bratia Michael a Ralf Schumacherovci, jeden z nich dostal skratku MSC, ten druhý RSC.

Teraz sa skratka MSC vráti, čo je veľmi pekné gesto od vedenia priamych prenosov. “Naozaj som chcel tú skratku MSC,” priznáva Mick Schumacher. “Mám k nej veľmi emotívny vzťah. Myslím si tiež, že to poteší aj mnohých fanúšikov, keď sa na výsledkoch opäť objaví stará známa skratka.”

Aby to bolo dokonalé, chýba už len jedno: aby sa skratka MSC vynímala niekde na prvých miestach. To však v najbližšej sezóne určite nemôžeme čakať. Haas už takmer úplne zanechal vývoj tohtoročného auta a koncentruje sa na to budúcoročné.

Preto bude dôležité dostať maximum nielen zo súčasného auta, ale aj z potenciálu pilotov. Na predsezónnych testoch na tom Haas intenzívne pracuje. Mick Schumacher v sobotu odjazdil 88 kôl vrátane pretekovej simulácie a kvalifikačných jázd.

“Formulu 1 spoznávam úplne novým spôsobom,” pokračuje Mick Schumacher nadšene. “Rozdiel oproti Formule 2 je dosť veľký. Som naozaj spokojný s dlhými jazdami. Pneumatiky tu držia lepšie než v F2. Ako pilot na to môžete naozaj zaútočiť. Nuž a nakoniec sa mi podarilo aj celkom zatlačiť na časy.”

Mick Schumacher stratil na čelo 2,5 sekundy, no teraz nevieme povedať, či je to dobré alebo zlé znamenie. Každý tím má totižto svoj vlastný program a netušíme, koľko paliva mal ten-ktorý pilot na palube v čase, keď zajazdil svoje top kolo.

Zatiaľ však na tvári minuloročného šampióna Formuly 2 vidieť obrovský úsmev: “Rýchlosť v zákrutách je proste úžasná. Určite sa mi Formula 1 tak skoro nezunuje. Ak by som mal mať zajtra prvé preteky, bol by som na ne pripravený. Teším sa však aj na viac testovania. Ak by to bolo na mne, pokojne by sme mohli testovať každý deň až do prvých pretekov!”

Na testoch mladíci zbierajú skúsenosti. Nikita Mazepin sa presvedčil o sile zákrytu. Mick Schumacher si ju už všimol tiež, hoci to nedopadlo tak dramaticky ako v prípade ruského kolegu, ktorý na moment stratil kontrolu nad autom.

“Keď jazdíte za iným autom, tak nemáte žiadnu priľnavosť. Aj keď začnete brzdiť o desať metrov skôr, tak sa vám rýchlo zablokujú kolesá. Treba si na to zvyknúť. Nuž a rozdiely sú aj v tom, za ktorým autom práve jazdíte. Je ľahšie nasledovať Mercedes ako Williams,” zaujímavo poznamenal Schumacher, ktorý opäť jazdí v nedeľu dopoludnia.

Súvisiace články

Diskusia