logo F1online.skF1online.sk

V roku 2021 máme očakávať „o čosi sebeckejšieho“ Valtteriho Bottasa

Valtteri Bottas
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 3. 2021

Keď raz jazdíte v najlepšom aute, nemôžete mať inú ambíciu, než majstrovský titul. Ak ste však strávili päť rokov v majstrovskom tíme skôr odrážaním útokov a bojom o celkové druhé miesto, bez realistickej vyhliadky na korunu šampióna, potom sa dostavia otázky, či by ste vôbec mali zotrvať a nemal by vás nahradiť niekto iný. Aspoň taký údel sprevádza v posledných rokoch pilota Mercedesu Valtteriho Bottasa.

Ten už piaty rok po sebe čelí tej istej otázke, ako sa mu bude dariť v súboji s Lewisom Hamiltonom? Bolo by hlúpe povedať, že v dominantnom aute nebude cieľom majstrovský titul, takže áno, aj tohtoročným Bottasovým cieľom bude majstrovská koruna.

„Niektoré roky som na seba vyvíjal príliš veľký tlak,“ povedal Valtteri Bottas. „Bolo tiež obdobie, kedy som na seba nechal doľahnúť tlak zvonka a kedy som sám na seba nevyvinul dostatočný tlak. Je to o tom nájsť ten správny balans.“

„Musíte s vašim tímom diskutovať. To je jediná možnosť, ako im dať vedieť, aký cítite z ich strany tlak. To isté platí pokiaľ ide o mňa osobne. Potrebujem byť k sebe úprimný a nájsť spôsob, ako upokojiť svoju myseľ pred každými pretekmi.“

„Počas všetkých tých rokov, čo som s tímom, získal titul Lewis, ale do novej sezóny idem stále od nuly, s čistým listom a vierou, že môžem bojovať o titul. To je pre túto sezónu ten najvyšší cieľ. Je to však dlhá cesta a musíte k tomu pristupovať krok po kroku,“ vyhlásil Bottas.

Fínsky pretekár vlani zaznamenal dve víťazstvá, jeho tímový kolega rovných jedenásť. Kým Hamilton si boja o titul urobil privátny podnik, Bottas mal čo robiť, aby odrazil útoky Maxa Verstappena a uhájil aspoň celkové druhé miesto. Valtteri prehlásil, že v tomto roku budú jeho požiadavky od tímu i od seba samého vyššie.

„V tomto roku od seba budem chcieť viac, než kedykoľvek predtým,“ vyhlásil Bottas. „Samozrejme, netreba to preháňať, no chcem, aby som sa mohol v posledných pretekoch obrátiť späť a povedať, že som do toho dal sto percent a urobil všetko, aby som získal titul. To platí aj pre všetkých okolo, bez ohľadu na to, s kým pracujem.“

„Budem požadovať všetko, čo potrebujem, všetky informácie a podporu a preto možno budem o čosi sebeckejší,“ dodal Bottas.

Súvisiace články

Diskusia