logo F1online.sk

Mortara hovorí o najstrašidelnejšom momente, do bariéry vrazil úplne bezmocný

Edoardo Mortara, Formula E
© Venturi
Milan Kubala
Milan Kubala27. 2. 2021

V saudsko-arabskej Diríji tento víkend len štartuje sezóna Formuly E, no už má šampionát za sebou jednu veľmi nebezpečnú nehodu. Pretekár tímu Venturi Edoardo Mortara v sobotňajšom tréningu zažil tvrdú nehodu, čo bol podľa jeho slov najstrašidelnejší moment jeho života.

Zvláštnosťou nehody Edoarda Mortaru je fakt, že k nej došlo až po skončení samotného tretieho tréningu, keď si piloti už len trénovali štarty. Keď však ten svoj absolvoval Mortara, do prvej zákruty vletel v plnej rýchlosti, bezmocný, a prakticky bez brzdenia. Nasledoval prudký náraz.

Pretekára sa podarilo z auta vyslobodiť, ten bol, našťastie, pri vedomí a dokázal hýbať prstami na rukách, na nohách aj celými nohami. Následne bol prevezený do nemocnice na celý rad vyšetrení. Po celý čas komunikoval a neskôr sa vrátil do padoku. V sobotňajších pretekoch však už neštartoval.

“Cítim sa celkom OK,” hovorí Edoardo Mortara. “Klamal by som však, ak by som vám povedal, že som úplne v poriadku. Z tej dnešnej nehody z rána mám veľké bolesti.”

A ani z psychologického hľadiska nemá za sebou ľahký deň. “Nie je to dobrý pocit. Cítil som sa ako pasažier. Nič som s tým nemohol robiť, proste som vletel do bariéry. Pomyslel som si, že to je koniec. Na ten pocit by som chcel zabudnúť.”

Napokon sa ukázalo, že problém bol technického charakteru, keď zlyhal bezpečnostný brzdný systém Mercedesu. Ten funguje tak, že ak predné brzdy zlyhajú, okamžite sa majú zablokovať zadné brzdy a auto zastaviť.

“V tomto prípade nesprávne nastavený softvérový parameter spôsobil, že sa systém zadných bŕzd neaktivoval a bezpečnostná poistka sa nespustila. Softvérový problém sme už opravili a FIA presvedčili o tom, že je celá vec vyriešená,” vysvetlil Mercedes na svojom twittri.

Odstránenie problému a následné povolenie zo strany FIA však prišlo až po kvalifikácii, z ktorej boli až do objasnenia nehody vylúčené všetky autá poháňané Mercedesom, teda zvyšné auto tímu Venturi a celý Mercedes.