logo F1online.sk

Van der Garde o Alonsovi aj Räikkönenovi: Nechajte miesto mladým

Fernando Alonso
© Twitter/Fernando Alonso
Milan Kubala
Milan Kubala13. 6. 2020

Prestupový kolotoč sa nám po rýchlom roztočení pomaly zastavuje, no čochvíľa nás čaká druhé kolo. Voľných sedačiek je na ňom ešte niekoľko a pobije sa o ne viacero pilotov. Giedo van der Garde by bol ale rád, keby nakoniec vyhrala mladá krv.

Všetko rozbehlo Ferrari, s ktorým vraj už Sebastian Vettel nezdieľal rovnakú víziu. Van der Garde pre motorsport.com priznal, že zostal prekvapený. “Čakal som, že tam ešte zostane. Sebastiana poznám a viem, že je to veľmi emotívny človek. Musí byť v tíme, kde sa bude cítiť sebavedomý a bude mať pocit, že je tímovou jednotkou. S Charlesom Leclercom po jeho boku sa situácia začala dramaticky meniť.”

V Mercedese by jasnú pozíciu tímovej jednotky tak ľahko nezískal, minimálne nie, ak si Lewis Hamilton ešte predĺži kariéru. Aj preto podľa skúseného vytrvalca z Holandska Vettelov príchod do Mercedesu nehrozí.

“Neviem si to predstaviť. Pokiaľ tam bude Lewis, myslím si, že s Bottasom ako jeho kolegom budú spokojní,” zamyslel sa van der Garde. “V podobe Lewisa už majú toho najlepšieho. Ak tento rok získa titul, stane sa popri Schumacherovi najväčším pretekárom všetkých čias. Z pohľadu marketingu rozumiem tomu, prečo sa ľudia zamýšľajú nad Vettelom, ale ja Vettela vidím skôr v jednom z monopostov Racing Pointu vedľa Strolla. S dobrými ľuďmi z Aston Martinu za svojím chrbtom môže vystavať top tím.”

Ferrari bude teraz ťahať vpred Leclerc so Sainzom, mladá generácia, po ktorých ére Holanďan tak volá. “Sainza určite považujem za dobrého jazdca. Do Formuly 1 prišiel spolu s Maxom a v jeho nováčikovskej sezóne odviedol slušnú robotu. V Renaulte zas porážal Hülkenberga. Sainz je pracant a vie, čo má robiť. Myslím si, že Ferrari poskladalo vhodné duo. Sainz bude vedieť Leclerca aj potrápiť, čo je presne to, čo hľadajú. Myslím si, že je to správna a dobrá voľba.”

A čo Renault? Bude mať Alonso chuť vrátiť sa do efjednotky aj za takýchto podmienok? “Ak by som ja bol na Fernandovom mieste, vôbec by som o to nemal záujem. Do Renaultu by prišiel už tretíkrát, teraz o dosť starší. Nechajme ho koncentrovať sa na IndyCar a na Dakar.”

Ostrieľaným jazdcom napokon odkázal jediné: “Dajme vo Formule 1 šancu mladým talentom, nie týmto starým ujom. Fernando by sa vôbec nemal vracať a Kimi by mal tiež skončiť.” Rovnako to vidí aj u Nica Hülkenberga. “Chvíľu som s ním bol v kontakte a povedal mi, že pracuje na tom, aby sa vrátil. Aj v jeho prípade však môžeme povedať, že svoju šancu už dostal, nech teraz nechá mladé talenty ukázať sa.”