logo F1online.sk

Hülkenberg sa nevzdáva, v roku 2022 sa chce vrátiť

Nico Hülkenberg
© Racing Point
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 2. 2021

Na konci sezóny 2019 opúšťal Nico Hülkenberg Formulu 1 dúfajúc, že sa po roku dokáže vrátiť. Jazdecký trh medzi rokmi 2020 a 2021 mu však nebol naklonený. Nemecký pretekár tak strávi mimo F1 ďalší rok, čo jeho snahe o návrat určite nepomôže. Hulk sa však nevzdáva.

Vo Formule 1 odjazdil Hülkenberg presne deväť sezón a pocit núteného odchodu nezažil prvýkrát. Po svojej nováčikovskej sezóne v roku 2010 nedokázal nájsť miesto a rok 2011 musel stráviť „na lavičke náhradníkov“. Tento rok bol dosť podobný, len s tým rozdielom, že tentoraz nedokázal nájsť nový tím. Mimo F1 tak strávi druhý rok, čo predstavuje pre jeho úsilie o návrat ďalšiu komplikáciu.

V priebehu roka sa o jeho osude viackrát špekulovalo. Hovorilo sa o spojení s Red Bullom, ten však uprednostnil Sergia Péreza. Dobré kontakty má aj v Alfe Romeo, tam sa však rozhodol pokračovať v kariére Kimi Räikkönen, a tak zostal Hulkovi v rukách opäť čierny Peter.

„Chcem zostať na orbite F1 a pokúsiť sa nájsť stále miesto pre rok 2022,“ povedal Hülkenberg v rozhovore pre GQ magazín. „Ktovie, čo prinesie tento rok.“

„Diskutovali sme aj o tomto roku, ale nezapadlo to do seba. Vo Formule 1 som strávil desať rokov a nie som typ, ktorý podpíše s hocikým, len aby sa mohol vrátiť, zvlášť nie s niekým z konca poľa.“

V strede a na konci poľa je prestupová politika o niečom inom, než na jeho čele. O miestach veľakrát rozhodujú aj iné faktory, ako len čistá rýchlosť pilotov.

„Musíte trochu rozlišovať medzi top tímami a tými ostatnými. V strede poľa a na jeho konci hrajú svoju rolu aj ostatné faktory, ako sú politika alebo finančné aspekty,“ hovorí Hulk.

„Zažil som to aj na vlastnej koži. V roku 2010 po mojej nováčikovskej sezóne ma Williams vyhodil, pretože sa dostali do finančných problémov a prišiel Pastor Maldonado s vcelku slušným balíkom. Samozrejme, bolo to frustrujúce, ale takéto veci nemôžem ovplyvniť.“

„Toto je veľká politika a ja to musím akceptovať. Opäť sa pozerám vpred, sústredím sa na veci, ktoré môžem ovplyvniť. Všetko ostatné je plytvanie energiou,“ dodal Hülkenberg.