logo F1online.skF1online.sk

Na aute McLarenu budete hľadať logo Mercedesu márne. Nejde o chybu

McLaren MCL35M
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala15. 2. 2021

Časť fanúšikovskej obce po pondelňajšom predstavení zostala mierne zaskočená. Na novom McLarene MCL35M totižto chýbal akýkoľvek prvok, ktorý by odkazoval na Mercedes ako na dodávateľa pohonných jednotiek. V skutočnosti nešlo o chybu. Takáto prax nie je vo Formule 1 až taká zriedkavá, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Možno kvôli spomienkam z čias spred hybridnej éry, keď značky McLaren a Mercedes fanúšikovia vnímali ako takmer sesterské, možno pamätajúc na minuloročné lakovanie McLarenu, na ktorom logo Renaultu nechýbalo, mnohí pri pohľade na obrázky auta s označením MCL35M strávili hodnú chvíľu hľadaním loga strieborných šípov. Nepochodili.

Nešlo o chybu v rendroch, logo sa na monoposte skutočne neobjaví a chýba aj na kombinézach Landa Norrisa a Daniela Ricciarda. McLaren totižto s Mercedesom nadviazal čisto technickú spoluprácu bez akéhokoľvek marketingového presahu.

Rovnakú dohodu mal Mercedes vlani s Racing Pointom, na ktorého aute by ste tiež hľadali trojcípu hviezdu márne. V prípade Williamsu sa objavili logá len na kombinézach Georga Russella a Nicholasa Latifiho, na aute opäť nič.

Mercedes — na rozdiel od Renaultu a Hondy — totižto od svojich zákazníkov nič takéto nepožaduje podobne, ako to nerobí Ferrari. Vybavuje sa vám logo Ferrari na monopostoch Alfy Romeo alebo Haasu? Pravdepodobne nie, keďže na nich nefigurovalo.

Haas

Na monopostoch McLarenu tak síce bude logo chýbať, no dôležité bude niečo iné: Koľko toho dokáže McLaren zarobiť na výmene pohonnej jednotky?

“Sme presvedčení, že nám pohonná jednotka Mercedesu v budúcnosti môže pomôcť vyhrávať preteky. Istotne,” odpovedá Seidl presvedčene. “Ale myslím si, že je dôležité sa koncentrovať na seba. Stále máme pred sebou dlhú cestu, ale radujeme sa z progresu, ktorý sme spravili v posledných dvoch sezónach. A na druhej strane musíme vybaviť ešte veľa iných vecí, napríklad po stránke infraštruktúry, predtým, než začneme bojovať o víťazstvá.”

Seidl sa teší aj na novovytvorenú jazdeckú dvojicu. “Neviem sa už dočkať, kedy budeme pretekať s dvomi hrdinami nášho športu. Lando prešiel od roku 2017, keď sa stal testovacím jazdcom, ohromným prerodom a patrí k najrýchlejším pilotom súčasnej F1. Danielov príchod predstavuje ďalší dôkaz nášho progresu, prichádza totiž víťaz pretekov, ktorý nám prinesie skúsenosti, aby sme mohli pokračovať na našej ceste vrátiť sa na čelo F1.”

“Chceme urobiť ďalší krok a priblížiť sa k autám, ktoré boli pred nami. Zároveň opäť očakávam tesný súboj s tímami, s ktorými sme bojovali minulý rok. Celý tím je plný energie a odhodlania, aby sme našim fanúšikom priniesli skvelú sezónu a skvelú zábavu,” doplnil Seidl.

Súvisiace články

Diskusia