logo F1online.sk

Neweymu sa nové regule nepáčia: Nie sú to dobré pravidlá

Adrian Newey
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 2. 2021

Kto by sa netešil na nové pravidlá, od ktorých si môžeme sľubovať vyrovnanejšie štartové pole a dramatické súboje koleso na koleso? Zdá sa, že Adrian Newey. Nie, že by sa mu nepáčilo pretekanie, technický guru sa ponosuje na to, že pri návrhu nového auta bude mať až príliš zviazané ruky.

Prísnejšie spísané pravidlá, rozpočtový strop, postupne sa plížiaca štandardizácia súčiastok. Zdá sa, že takto bude vyzerať Formula 1 v budúcnosti. Inžinieri budú mať čoraz ťažšiu úlohu, ak budú chcieť nájsť niečo extra.

V rozhovore pre holandský magazín Formule 1 Adrian Newey priznal, že z nových pravidiel nie je zrovna nadšený. “Ja si len myslím, že je to trochu nešťastné, je to premrhaná príležitosť. Ak vytvárate úplne nové pravidlá, tak zabezpečte, aby boli dobré. Tieto pravidlá jednoducho také nie sú.”

“Musím priznať, že ešte musím nájsť niečo, vďaka čomu budú v mojich očiach tieto pravidlá vzrušujúce. Ja si proste nemyslím, že by toto boli dobré nové pravidlá,” zopakoval 62-ročný Brit.

Newey bol už vlani voči pripravovaným pravidlám skepticky naladený. “V mnohých smeroch sa teším na nové pravidlá, pretože je to šanca pochopiť nové veci. Nepáči sa mi však tento trend, že pravidlá sú stále viac a viac reštriktívne. Na poslednej veľkej zmene pravidiel v roku 2009 bolo veľmi fajn to, že nešlo o reštriktívnejšie pravidlá. Tieto nové sú veľmi obmedzujúce, ba až predpisové. Myslím si, že to je obrovská škoda. Stáva sa nám tu z toho tak trochu sériový šampionát, o tom by podľa mňa Formula 1 byť nemala.”

V predchádzajúcej sezóne sa viackrát objavili špekulácie, že by Adrian Newey mohol prestúpiť do Aston Martinu spolu so Sebastianom Vettelom. Bola by to preňho úplne nová výzva, ktorá by azda Neweyho nadchla, keď to už tie nové pravidlá nedokázali.

Newey však pôsobí dojmom, že červených býkov nechce opustiť. Vraj sa už svojím spôsobom v tíme cíti ako jeden z jeho otcov. “Red Bull som vnímal ako taký startupový tím, naozaj sa mi páčil,” v rýchlosti sa vrátil do roku 2005 a jeho prvej sezóny s červenými býkmi. “Nikto netušil, ako ďaleko by to Red Bull dotiahol, ale prvotným cieľom bolo dostať sa do pozície, z ktorej by bolo možné vyhrávať preteky, nuž a potom by sa už uvidelo. Úspech, ktorý sme za tie roky zažili, ma naplnil skvelými zážitkami.”

“Williams a McLaren boli vynikajúce tímy, avšak, aj napriek tomu, že si ma istým spôsobom cenili, som sa cítil ako zamestnanec. Na druhej strane, v Red Bulle cítim oveľa väčšiu zodpovednosť. Dokonca mám taký pocit, akoby som hral v tomto tíme tak trochu otcovskú úlohu,” prezradil.