logo F1online.sk

Grosjean odmietol ovály, dôvodom je jeho rodina

Romain Grosjean
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 2. 2021

Francúzsky pretekár Romain Grosjean prednedávnom potvrdil svoj prestup do americkej série IndyCar. Napriek tomu, že sa ešte nie tak dávno na adresu tohto šampionátu nevyjadroval príliš lichotivo a kritizoval úroveň tamojšej bezpečnosti a napriek ťažkej nehode v Bahrajne, však napokon prikývol tímu Dale Coyne Racing. Vyhradil si však právo nezúčastniť sa oválových pretekov.

Grosjean sa tak v sezóne 2021 zúčastní trinástich z celkových sedemnástich pretekov. Zvyšné štyri, vrátane legendárnej Indy 500, vynechá. Dôvodom sú obavy. Oválové preteky sú z pochopiteľných dôvodov omnoho nebezpečnejšie, než tie na otvorených či mestských okruhoch.

„Ak by som mal 25 rokov a bol single alebo aspoň bezdetný, potom by som určite na ováloch jazdil,“ vyhlásil Romain Grosjean po svojom prestupe do IndyCar. „Teraz je do rozhodovania zahrnutá aj moja rodina. A 29. novembra 2020 si na 2 minúty a 45 sekúnd tri deti mysleli, že prišli o svojho otca a manželka, že prišla o svojho manžela.“

„Naozaj nemôžem dopustiť, že by sa v tejto situácii museli opäť ocitnúť.“

Preteky na ováloch sú bezpochyby jednými z najnebezpečnejších. Autá idú blízko seba v rýchlosti od 350 do 370 km/h a k masívnej havárii môže dôjsť pomerne ľahko. Tragická smrť Dana Wheldona či ťažké nehody (našťastie nie tragické) Michaila Alešina alebo Roberta Wickensa nepatria vôbec do dávnej minulosti. IndyCar síce v minulom roku inštalovalo tzv. aeroscreen, no pri takýchto rýchlostiach ťažko môžete hovoriť o dostatočnej bezpečnosti.

„Pokiaľ ide o moju manželku a deti, tak rozumejú tomu, že som telom i dušou pretekár a milujem to, čo robím. Jedného dňa poviem motoršportu definitívne zbohom, ale teraz ešte chcem pokračovať,“ dodal Grosjean.