logo F1online.sk

Elkann: Ferrari precitlo. Teraz sa musí opäť rozbehnúť

Ferrari – ilustračné
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala5. 2. 2021

Na historické úspechy treba byť pyšný, ale majstrovský titul vám za ne nikto nedá, uvedomuje si John Elkann. Prezident Ferrari a po odchode Louisa Camilleriho aj jeho dočasný výkonný riaditeľ vyzýva taliansky tím k reštartu.

Najúspešnejší tím v dejinách Formuly 1 má za sebou najhoršiu sezónu za posledných štyridsať rokov, keď v konštruktérskom šampionáte obsadil len nelichotivé šieste miesto. Pred sezónou ho totižto veľmi úspešne neutralizovala FIA, keď sa rozhodla odstrániť z pravidiel šedé zóny. S chabou aerodynamikou, ešte slabšou pohonnou jednotkou a pračudesnými rozhodnutiami na azda všetkých frontoch mohli v Maranelle len snívať o tom, že sa opäť dostanú do boja o titul.

Pritom to mohol byť historický ročník. “Rok 2020 bol rokom osláv: Oslávili sme našu 1000. veľkú cenu, čo je vo Formule 1 najvyššie dosiahnuté číslo,” konštatuje John Elkann počas konferenčného hovoru s investormi. “Vyhrávali sme v šampionátoch GT a našu Esports sériu sledovalo viac než 2,5 milióna divákov.”

“Naše výsledky v F1 v roku 2020 nám však pripomenuli, že úspešná minulosť sa nerovná úspešnej prítomnosti alebo budúcnosti. My i naši fanúšikovia sme sa ocitli tvárou v tvár bolestivej realite. Musíme sa reštartovať naplnení pokorou a koncentrovať sa na to, čo nás spraví konkurencieschopnými a povedie nás k víťazstvám,” pokračoval vo svojom prehovore 44-ročný Američan, ktorý je známy tým, že k motoršportu nemá príliš vrúcny vzťah.

Elkann sa následne pristavil pri téme, ktorá investorov mimoriadne zaujíma: Kto sa stane novým výkonným riaditeľom Ferrari? Od rezignácie Louisa Camilleriho uplynuli už takmer dva mesiace…

“V rámci správnej rady sme zostavili prieskumnú komisiu, ktorá bude zodpovedná za proces hľadania vhodného nástupcu Louisa Camilleriho,” vysvetľuje Elkann. “Chceme využiť toľko času, koľko bude treba, aby sme našli najlepšieho výkonného riaditeľa pre našu spoločnosť.”

“V tomto duchu by som sa chcel čo najsrdečnejšie poďakovať Louisovi, ktorý náš dnešný rozhovor počúva, za jeho oddanosť — od roku 2018 ako nášho výkonného riaditeľa a od roku 2015 ako člena správnej rady,” doplnil.