logo F1online.sk

Dozvuky Mazepinovej kontroverzie: F1 chce pilotom v Bahrajne dohovoriť

Pokľaknutie v Abú Zabí
© Renault Sport
Milan Kubala
Milan Kubala5. 2. 2021

Dvadsiatku pilotov Formuly 1 čaká v Bahrajne špeciálne stretnutie, na ktorom chce vedenie Formuly 1 jazdcom pripomenúť dôležitosť toho, aby boli dobrými ambasádormi kráľovnej motoršportu.

V roku 2020 sa aj efjednotka naplno pustila do boja proti sociálnej diskriminácii, za zlepšenie diverzity či životného prostredia. Odštartovala kampaň We Race As One, do ktorej sa zapojilo všetkých desať tímov Formuly 1.

Najvýraznejšou postavou iniciatívy sa stal Lewis Hamilton, ktorý vníma boj proti rasizmu a diskriminácii ako neoddeliteľnú súčasť jeho pretekárskej kariéry. Výkonný riaditeľ F1 Stefano Domenicali považuje Hamiltona za “naozaj veľmi dôležitý” prvok v celej iniciatíve.

Domenicali chce, aby sa séria na verejnosti profilovala rovnako ako doteraz. A tak aj s ohľadom na minuloročnú kontroverziu okolo Nikitu Mazepina a jeho neslávne známeho videa sa rozhodol zorganizovať v Bahrajne stretnutie.

“Všetkým pilotom som osobne zaslal list, pretože sa s nimi chcem podeliť o to, aké je dôležité, aby rozumeli hodnote toho, že budú pozitívnymi ambasádormi tohto športu,” uviedol Stefano Domenicali pre vybrané médiá vrátane Autosportu. “Nehovorím tu len o športe samotnom, ale tiež o hodnotách, na ktoré sa Formula 1 koncentruje ako napríklad We Race As One, projekty zvyšovania diverzity a udržateľnosti.”

Toto všetko im bude chcieť osobne pripomenúť budúci mesiac. “Pozval som ich na stretnutie, ktoré musíme usporiadať tak skoro, ako to bude len fyzicky možné. Naším cieľom je, aby sa tak stalo v Bahrajne, ak sa to bude dať, aby sme prediskutovali túto príležitosť.”

“Povedal by som, že v F1 sme ešte nikdy nemali toľko fantastických, mladých, talentovaných pilotov. Nemôžeme premeškať príležitosť, musíme sa postarať o to, aby pochopili, že oni nie sú len piloti. Majú veľkú zodpovednosť, pretože oni sú tvárami tohto športu. Musia pochopiť, aké je dôležité ich správanie, ich slová, a že musíme ísť príkladom,” vysvetlil 55-ročný Talian.

Nikita Mazepin bude zrejme budiť vášne aj v tomto roku. Formula 1 sa však chce negatívnej publicite vyhnúť, rovnako tak Haas, a preto chce Domenicali na plánovanom stretnutí prebrať aj jeho prípad.

“Bolo úplne jasné, že čo spravil, nebolo akceptovateľné. Ospravedlňoval sa,” pokračuje Domenicali. “V rámci reakcie na to, čo spravil, sa musíme ubezpečiť, že pri rozhovoroch, ktoré nás čakajú, piloti pochopia, že o niektorých veciach nemôžeme žartovať. To nie je možné.”

“Sú príliš dôležití na to, aby nemuseli pamätať na to, že sú vzormi. Toto spoločne preberieme, nie iba s ním. V ten správny čas sa s nimi chceme stretnúť, aby si uvedomili, akí sú všetci pre tento šport dôležití,” podčiarkol.

Súvisiace články