logo F1online.sk

Domenicali: Kvalifikačné preteky sme zavrhli, pripravujeme šprint

Po štarte VC Španielska 2020 – Sainz, Gasly
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala5. 2. 2021

Formula 1 síce pochovala snahu vyskúšať tzv. kvalifikačné preteky, no s novými formátmi určite nechce prestať experimentovať. Podľa Stefana Domenicaliho sa chystajú nové šprintové preteky, ktoré by sme mohli vidieť dokonca už tento rok!

Keďže sa Formula 1 v minulej sezóne musela uchýliť k neštandardným riešeniam a na jednom okruhu odjazdiť hneď dve veľké ceny za sebou, kompetentní sa pokúsili prísť s nápadom, ako tú druhú oživiť.

V Bahrajne stavili na inú konfiguráciu trate a na Red Bull Ringu či v Silverstone chceli nasadiť nový víkendový formát s kvalifikačnými pretekmi. Tie by trvali 30 minút a piloti by do nich vyštartovali v obrátenom poradí šampionátu. Nuž a podľa výsledkov týchto kvalifikačných pretekov by sa zas piloti zoradili v nedeľu.

Nápad si však nenašiel dostatočnú podporu. Dnes ho Formula 1 pochováva definitívne, hovorí Stefano Domenicali pre motorsport.com: “Môžem vám povedať, že preteky s obráteným štartovým roštom sú minulosťou.”

“Je dôležité rozmýšľať nad novými nápadmi, ktoré by boli atraktívne a zaujímavé, ale nemôžeme upustiť od tradičného prístupu k pretekaniu. Myslím si, že sme si popálili prsty, keď sme každé dva dni menili kvalifikáciu. Preto sa tomu musíme vyhnúť. Myslím si, že aktuálny formát je dosť stabilný,” pokračuje výkonný riaditeľ F1.

Nápadov však nikdy nie je málo a podľa Domenicaliho sa už podarilo nájsť náhradný za sobotňajšie kvalifikačné preteky. Mali by nimi byť krátke šprinty.

“Momentálne skúmame, ako by v sobotu mohli vyzerať takzvané šprintové preteky,” vysvetľuje Domenicali. “Myslíme si, že by sme to mohli vyskúšať už v tejto sezóne. S tímami vedieme rozhovory a myslím si, že toto by mohla byť tá zaujímavá vec.”

Bývalý boss Ferrari premýšľa o viacerých zmenách vo Formule 1. Jedna z nich by sa mala týkať juniorov a snahy viac ich zviditeľniť. “Opäť raz musíme dopriať mladíkom viac pozornosti, myslím tých skutočných mladíkov.”

“Dnes testujeme menej, musíme pre nich preto vytvoriť priestor, nie iba v tréningoch, ako je to teraz spísané v pravidlách. Možno by sme vedeli vytvoriť nejaké zaujímavé podujatia, ktoré by upozornili na skutočnosť, že sa musíme koncentrovať i na nováčikov.”

“Vo Formule 1 už máme celkom dosť mladých jazdcov, ale tento prúd nemôžeme upchať,” doplnil Domenicali.

Súvisiace články