logo F1online.skF1online.sk

Čistá lož, komentuje Stroll správy o predaji Aston Martinu

Aston Martin, ilustračné
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala31. 1. 2021

Kým Aston Martin na sociálnych sieťach fanúšikom dávkuje nové fotografie Sebastiana Vettela, v zákulisí sa vraj schyľuje k veľkému predaju. V Číne sa začalo hovoriť o tom, že spoločnosť BYD Auto sa pripravuje na odkúpenie Aston Martinu, čo však Lawrence Stroll razantne odmietol.

Správa o tom, že čínska spoločnosť BYD Auto (Build Your Dreams, pozn. red.) má záujem o Aston Martin — celý predaj by mal spoločnosť stáť 4,6 miliardy eur —, sa prvýkrát objavila na čínskom webe East Money, ktorý sleduje finančné trhy. Následne naň upozornil novinár Joe Saward na svojom blogu.

Motiváciou čínskej spoločnosti má byť záujem o európsky trh, na ktorom je stále len veľmi málo známa. Odkúpenie Aston Martinu by bolo v tomto prípade ideálny krok. BYD Auto už okrem toho spolupracuje s Daimlerom, pod značkou Denza spolu v Číne vyrábajú luxusné elektrické autá.

Nad formulovým tímom Lawrenca Strolla by sa však čoskoro mohlo začať zmrákať, ak by sa Aston Martin dostal do vlastníctva BYD Auto. “Situácia sa zmenila potom, čo britská vláda v októbri ohlásila úmysel od roku 2030 zakázať predaj benzínových a dieselových áut, čím by výrobcov prinútila vyrábať elektrické autá,” vysvetľuje Joe Saward. “Niektoré hybridy budú môcť byť predávané do roku 2035, ale to je všetko. Toto by mohlo britský automobilový priemysel v jeho súčasnej forme zničiť.”

“Samozrejme, ak by sa Aston Martin presunul k výrobe luxusných elektrických áut, jeho účasť vo Formule 1 by z dlhodobého hľadiska nedávala veľký zmysel, hoci niet pochýb o tom, že v roku 2025 staví na intenzívnejšiu hybridizáciu a v roku 2030 alebo 2035 možno na čistú elektrinu,” doplnil Saward.

Na správy čínskeho portálu East Money v sobotu popoludní zareagoval hovorca Lawrenca Strolla. Podľa neho ide o nepodložené tvrdenia. “Majiteľ tímu Lawrence Stroll opisuje tieto špekulácie ako ‘totálnu hovadinu a čistú lož’,” uviedol hovorca.

Súvisiace články

Diskusia