logo F1online.sk

Carlin o Cunodovi: Od polovice sezóny bude ohrozovať Pierra

Juki Cunoda
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 1. 2021

Juki Cunoda by mal mať spomedzi tria tohtoročných nováčikov papierovo najsilnejšie auto. Tím AlphaTauri ukázal vlani solídnu rýchlosť, rovnako ako japonský pretekár vo Formule 2. Juki však mal problém s jazykom, keďže do Európy prišiel iba o rok skôr a tým pádom aj s veľkým množstvom technických informácií.

To by ho mohlo najmä z kraja sezóny hendikepovať. Cunoda neoplýva jazykovou ani technickou excelentnosťou, oplýva však veľkým pretekárskym talentom, ktorý teraz ocenil i jeho bývalý šéf.

„Nemali sme s ním predtým žiadne skúsenosti, videl som však jeho výnimočné pretekárske umenie vo Formule 3,“ povedal šéf tímu Carlin, Trevor Carlin pre oficiálny portál Formuly 2. „Bol som rád, že máme Jukiho na palube, pretože vo Formule 3 bol tvrdý a Formula 2 je šampionátom pre skutočných pretekárov.“

„Nečakal som však, že sa dostane do tempa tak rýchlo a že pochopí prácu s pneumatikami tak ľahko. Dokázal sa slušne kvalifikovať – jeho kvalifikácie boli takisto lepšie, než sme očakávali –, no jeho práca s pneumatikami bola ešte lepšia. Bol oveľa, oveľa lepší, než sme všetci očakávali.“

Kým tento drobný chlapík z Japonska dokázal hneď od začiatku podávať v kvalifikácii solídne výkony, zvládnuť pretekové tempo bolo o čosi zložitejšie. Prvých osem pretekov a len dve bodované priečky, hoci obe na pódiu. Aj vďaka tomu vyzerá jeho celkové tretie miesto ohromujúco. Zhromaždil tak potrebných 40 bodov na zisk superlicencie a v tomto roku sa môže tešiť na novú výzvu menom Formula 1.

„Myslím si, že uspeje, pretože je prirodzene rýchly,“ vyhlásil Carlin. „Pokiaľ nebude zo začiatku bombardovaný príliš veľkým množstvom technických záležitostí a dostane trochu času sústrediť sa na svoju jazdu, potom bude podľa mňa robiť veľké pokroky. Od polovice sezóny bude superrýchly a myslím, že začne ohrozovať Pierra. Naozaj si myslím, že bude,“ dodal Carlin.